Oppbyggingen av M-disc
Oppbyggingen av M-disc (Bilde: Millenniata)

Denne Blu-ray-platen varer i 1000 år

Garanterer at også fremtidige generasjoner får med seg alt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Optiske plater er et mye brukt lagringsmedium for digitalt innhold, og var en kraftig forbedring når de overtok for disketter og de gamle kassettene med tape, på slutten av 90-tallet. Selv om optiske plater ikke slites hver gang de spilles, vare lengre enn de gamle kassettene og VHS-ene, er de fremdeles ikke noe «evighetsprodukt».

Faktisk kan den hjemmebrente familievideoen din være historie allerede. En typisk DVD-R plate har en forventet levetid på 2 – 5 år – alt utover dette er en bonus. Så hvordan kan du sikre at tipp-tipp-tipp-oldebarna får se videopptakene av deg fra konfirmasjonen din? En ny Blu-ray-plate kan være svaret.

Ny Blu-ray tåler alt

Nå har nemlig Millenniata utviklet en teknologi de har kalt «M-DISC Blu-ray», som holder filmene og bildene dine trygge i over 1000 år. I følge produsenten skal du kunne «brenne en gang, og lese for alltid».

Dataen din brennes inn i harde metaller, fremfor lyssensitive og skjøre fargestoffer som er brukt tidligere. Mediet er derfor motstandsdyktig mot både røff behandling, temperatur, luftfuktighet og lys.

Det eksisterer allerede DVD-plater med denne teknologien, men med Blu-ray platen kan du altså lagre 25 GB i stedet for 4,7 GB.

Spilles av som vanlig

Du må ha en M-DISC-kompatibel brenner for å brenne ut bilder og andre filer på den hardføre plata, men til avspilling holder det med en helt vanlig Blu-ray-spiller.

M-DISC Blu-ray blir tilgjengelig fra og med august. Noen pris er ennå ikke kjent, men du kan belage deg på at det koster å sikre dataene dine for tusen år fram i tid.

Har du noen gang lurt på hva som er inne i DVD-brenneren?
Vi har åpnet en »

(Kilder: Millenniata via Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen