Astronaut Barry Wilmore viser frem det 3D-skrevne verktøyet.
Astronaut Barry Wilmore viser frem det 3D-skrevne verktøyet. (Bilde: NASA)

Denne ble 3D-skrevet i rommet – kan bringe bemannede Mars-reiser nærmere

Verktøyet som ble 3D-skrevet på romstasjonen ISS skal testes på Jorden.

I desember i fjor meldte vi om at NASA for første gang har 3D-skrevet et verktøy i rommet, nærmere bestemt en pipenøkkel som ble skrevet ut på romstasjonen ISS etter at tegningene ble sendt til stasjonen med e-post.

melder NASA på sin hjemmeside at det 3D-skrevne objektet er tilbake på Jorden for testing, som et ledd i det som kan ha store konsekvenser for fremtidig romfart, som for eksempel bemannede reiser til Mars.

Dette er 3D-skriveren som er installert på romstasjonen ISS.
Dette er 3D-skriveren som er installert på romstasjonen ISS. Foto: NASA

Avgjørende betydning

– Som en siste test av skriveren i denne fasen av operasjonen ønsker NASA å sjekke om prosessen rundt skriving «on demand» er gangbar. Dette er noe som vil ha avgjørende betydning for lengre reiser til Mars, skriver NASA på hjemmesiden sin.

På grunn av vektløsheten fungerer 3D-skriving på en annerledes måte i rommet, og stiller dermed andre krav til prosessen. Det er på bakgrunn av dette at det 3D-skrevne verktøyet nå skal inspiseres og sammenlignes med tilsvarende 3D-skrevne objekter på Jorden, for å avdekke eventuelle kvalitetsforskjeller.

Dette skal igjen bidra til å gjøre 3D-skriving i rommet enda bedre, noe som altså i sin tur vil gi teknologien en sentral plass i de lange romferdene, ved at det minsker transportbehovet og legger til rette for stor fleksibilitet for astronautene.

Kan gi rombasert produksjonsapparat

– Dersom skriveren er en suksess, vil den ikke bare være den første demonstrasjonen av additativ produksjon i mikrogravitasjon, men den vil også bringe NASA et stort steg nærmere utviklingen av et rombasert produksjonsapparat for fremtidige oppdrag til destinasjoner som asteroider og Mars, skrev NASA i en tidligere artikkel om den nye 3D-skriversatsingen.

Sammen med det 3D-skrevne verktøyet bragte NASA for øvrig også med seg tilbake planter som de hadde tatt med seg fra Jorden for å finne ut hvordan den vektløse tilstanden påvirker blant annet røttene og cellene til plantene. Denne forskningen skal også bidra til å legge til rette for lange romreiser ved at den gjøre det mulig å dyrke planter om bord på romfartøy. 

NASA har mange store planer for utforskning av Mars: Nå planlegger de å sende selvstyrte droner til den røde planeten »

(Via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen