Denne bilen lyser opp i mørket
(Bilde: Nissan)

Denne bilen lyser opp i mørket

Nissan har utviklet selvlysende lakk til sin Leaf-modell.

Det skjer som kjent hele tiden nye fremskritt innen bilteknologien, hvorav den selvkjørende teknologien kanskje er det som får mest oppmerksomhet. Nå har det imidlertid skjedd en interessant utvikling på et område mer relatert til utsiden av bilen.

I en fersk pressemelding kunngjør den japanske bilprodusenten Nissan nemlig nå utviklet en ganske så spesiell lakkfinish som rett og slett gjør bilen selvlysende i mørket. Det er selskapets elektriske kompaktmodell Leaf som har fått æren av å vise frem den nye løsningen, som skal være den første i sitt slag.

Foto: Nissan

Utnytter UV-stråler

Lakkfinishen har fått navnet «Starpath» og fungerer ved at den simpelthen absorberer UV-stråling fra sollyset om dagen, for så å lagre denne energien og bruker den til å gi bilen lysende egenskaper i mørket. 

Det er riktignok ikke snakk om en kraftig effekt, men derimot en subtil glød som gjør at man kan se bilen fra god avstand i stummende mørke. Energien som lakken lagrer skal visstnok være nok til å gi 10 timer med den selvlysende effekten om natten.

Selve «oppskriften» på det selvlysende belegget skal være hemmelig. Ifølge oppfinneren Hamish Scott består komposisjonen imidlertid utelukkende av organiske stoffer og et stoff som heter «strontium-aluminat», et sjeldent og naturlig forekommende mineral som er både luktfritt og solid.

Levetid på 25 år

Som Nissan peker på finnes det allerede flere typer selvlysende billakk. Det som imidlertid gjør Nissans versjon unik er den spesielle komposisjonen og at det er første gangen at slik teknologi anvendes direkte av en offisiell bilprodusent. Ifølge selskapet vil den selvlysende lakken ha en levetid på hele 25 år dersom den blir kommersialisert.

Nissan sier ikke noe om akkurat hva som er poenget med løsningen, annet enn at selskapet ønsker å sette fokus på utnyttelse av solenenergi. Den kan imidlertid ha en praktisk funksjon ved å gjøre det lettere å finne bilen i mørket. Det er dessverre uvisst når eller om det planlegges en kommersialisering av produktet, da dette ikke er blitt bekreftet av Nissan.

En demonstrasjonsvideo av den selvlysende Leaf-bilen kan du se under.

Visste du at hackere kan ta over styringen av bilen din? Svært mange biler er nemlig ikke godt nok sikret mot slikt » 

(Via Auto Express, Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen