Denne bildebrikken kan snu opp ned på alt
(Bilde: Sony/Shutterstock/Greg Soybelman)

Denne bildebrikken kan snu opp ned på alt

Sonys nye kamerasensor vekker oppsikt.

Hva er egentlig neste steg fremover for digitalkameraene? Sony er nå inne på et veldig interessant spor, som meget mulig kan være en forsmak på en helt ny retning for hvordan kamera og optikk bygges.

Bildebrikken de nå har vist frem er nemlig ikke flat, som alt annet på markedet, men buet.

Ligner øyet

Den ser kanskje ikke så spesiell ut, men utseende bedrar.
Den ser kanskje ikke så spesiell ut, men utseende bedrar.Foto: Sony

Den hellige gral for enhver digitalkameraprodusent må være å gi kameraet egenskaper som etterligner det menneskelige øyet. Hvor enn langt teknologien har kommet i dag, er øyet ditt fremdeles overlegent både i lysfølsomhet og fokushastighet.

Det er her Sonys buede bildebrikke kommer inn.

Brikken er tilsvarende buet som netthinnen i det menneskelige øyet, noe som ifølge Sony gir den noen unike egenskaper. Blant annet vil en buet brikke kunne eliminere enkelte feilbrytninger som kommer fra optikken.

Med det gjør den buede bildebrikken det også mulig å bruke mindre kompliserte objektivkonstruksjoner, noe som ifølge Sony skal gjøre det lettere å konstruere lyssterke objektiver.

Nerdemat

Foto: Sony

Når lys slippes inn på en flat bildebrikke, er det vanskelig å oppnå både høy lysfølsomhet og høy oppløsning grunnet en rekke fysiske begrensninger, blant annet i mengden lys som oppfanges.

Når bildebrikken blir buet, vil fotodiodene i ytterkanten av bildet derimot være vendt innover mot midten og da treffer lyset rett på diodene fremfor på skrått (se illustrasjonsbilde).

Ifølge Sonys ingeniører skal dette resultere i en bildebrikke som er to ganger mer følsom i ytterkantene enn flate bildebrikker, mens brikken skal være 1,4 ganger mer følsom i sentrum.

I tillegg hevder ingeniørene å ha minsket støy fra såkalt mørkestrøm – den strømmen som går gjennom hver piksel når den ikke mottar noe lys – opp mot fem ganger mindre mørkestrøm sammenlignet med en flat bildebrikke. 

Allerede i produksjon

På en teknologimesse på Hawaii forrige uke annonserte Sonys utviklingsgruppe at de allerede har produsert et knippe av de buede bildebrikkene i to ulike størrelser, melder Spectrum. Den ene måler 43 mm diagonalt og tilsvarer en fullformatsbrikke, mens den andre er 11 mm tvers over, noe som tilsvarer en brikke på 2/3 tomme.

Sony skal allerede ha klart å produsere drøye 100 eksemplarer av den største brikken.

Det skulle dermed ikke overraske oss om denne nye bildebrikketeknologien er mye nærmere i tid enn ved første øyekast.

Hvordan den fungerer i praksis, gjenstår å se når de første kameraene foreligger, men om påstandene til den japanske kameraprodusenten holder vann, kan det bli svært så interessant å se resultatet.

Frem til den dagen kommer kan vi korte ned ventetiden ved å kikke på hva ISO-monsteret Sony Alpha A7s har oppnådd.

Lurer du på hvorfor enkelte objektiver koster skjorta? Her får du en enkel forklaring »

(Kilde: Spectrum, Sony Alpha Rumors)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen