Denne ballen filmer i 360 grader
(Bilde: Bubl Technology)

Denne ballen filmer i 360 grader

Kan Bubl danke ut de gamle traverne fra actiontronen?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De siste årene har markedet for såkalte actionkameraer eksplodert. Alle som sykler, som kjører bil, som hopper i fallskjerm eller som gjør noe som helst som de vil ha dokumentert mens de gjør det vil ha et slikt kamera.

Les også: Denne dingsen tar bilder i lufta

Spesielt for dette markedet er at det i all hovedsak av vært dominert av én aktør. Dette vil selskapet Bubl Technology gjøre noe med. I det stille har de laget et produkt de kaller for Bublcam; et actionkamera som også kan fungere som din private Google Streetview.

Bubl festet på hjelm - ved siden av andre kameraer også montert på hjelm.
Bubl festet på hjelm - ved siden av andre kameraer også montert på hjelm.Foto: Bubl Technology

Som navnet hinter til så er Bublcam formet som en boble, eller sfære om du heller vil det. Ved å bruke fire forskjellige kameraer som hver har 190 graders utsyn som går over hverandre får det tilsammen 360 graders synsvinkel. Det vil si at man kan ta bilde av alt rundt, ikke bare det som er rett foran eller rett bak.

Hvordan får de det til?

Måten kameraet er bygget er i seg selv interessant lesning. De fire kameraene er bygget inn i formstøpte aluminiumstruktur. Dette skal beskytte kameraene i bobla mot å bli ødelagt, for eksempel når man hopper i fallskjerm. For å hindre at bildene blir uskarpe på grunn av kamerabevegelser har Bubl Technology utstyrt ballkameraet med et akselerometer.

Grafisk framstilling av hvordan Bubl ser ut uten dekselet sitt.
Grafisk framstilling av hvordan Bubl ser ut uten dekselet sitt.Foto: Bubl Technology

Nå tenker nok den observante leser på hvordan man får de fire bildene kameraene produserer til å bli ett? Løsningen ligger i programvaren Bubl Technology bruker. Med denne kan du sette sammen bildene til et stort bilde, eller bare ha fire forskjellige sirkulære bilder som man kan bruke hver for seg.

Hva kan det gjøre?

Bubl kan, som nesten alle moderne kameraer, ta både stillbilder og video. Hvert kamera tar bilder med en oppløsning på 1,6 megapiksler. Sluttproduktet kan for eksempel bli et 14 megapiksler stort panoramabilde. Videoene blir enten tatt opp i 720p oppløsning med 30 bilder pr sekund, eller 1080p oppløsning med 15 bilder per sekund.

Sånn ser det ut før programvaren har satt sammen bildene.
Sånn ser det ut før programvaren har satt sammen bildene.Foto: Bubl Technology

Hele greia styres av enten smarttelefon, nettbrett eller datamaskin. Programvaren kommer nemlig for Android, iOS, Windows og MacOS, noe som betyr at man ikke er låst inne på ett enkelt system. Dingsen har fått mulighet for lagring eksternt og internt. Internt har den en microSD-plass med støtte for opptil 32 GB-kort.

Du har dog ofte lyst til å bo utenfor bobla, og det har Bubl Technology tenkt på også. Bubl er derfor utstyrt med trådløs nettverkstilkobling som gjør at du kan styre den og strømme levende video direkte ut på Internett. Alt ved å bruke enten datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen.

Bubl er ikke særlig større enn en baseball.
Bubl er ikke særlig større enn en baseball, og veier bare 300 gram.Foto: Bubl Technology

Siden verden ikke er lydløs så blir heller ikke videofilene dine lydløse. Bubl tar opp lyd med egen mikrofon, og kan legge det rett inn i videofila.

Kickstarterprosjekt som allerede er finansiert

Hele dette prosjektet startet opp på Kickstarter, og hvis du er bekymret for å støtte noe som aldri blir noe av så kan du ta det helt med ro. De har allerede nådd målet sitt på $100.000 - og det er fortsatt mange dager igjen. Om du allikevel ønsker å støtte dette, og kanskje spytte i nok penger til å få en selv, kan du besøke Bubl på Kickstarter.

Kilde: Bubl

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen