Slik skal man kunne skanne kroppen for hudkreft
Teknofil
Slik skal man kunne skanne kroppen for hudkreft (Bilde: University of Houston)

Denne appen kan redde liv

Sjekker om du har hudkreft på bare sekunder.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi mennesker plages stadig av det som på folkemunne er kjent som «sykdommer», og det mangler ikke på teknologiske løsninger og hjelpemidler. Det finnes imidlertid ikke mange apper som gjør akkurat det DermoScreen gjør; den sjekker om du har hudkreft.

85 prosent treffsikkerhet

Løsningen går ut på at man kobler på en liten dings, et dermoskop, på kameraet på telefonen. Deretter åpner man appen man har lastet ned, og dytter kameraet ned mot føflekken som skal undersøkes. Appen og dermoskopet er imidlertid bare designet for iPhone, så dersom du har Android-telefon må du bare vente pent og rolig.

Ifølge skaperen bak, George Zouridakis, skal maskinen ha 85 prosent treffsikkerhet. Det er svært godt med tanke på at dette er en liten maskin, og det kan også være med på å redde mange liv, ettersom kreft ofte ikke synes før man faktisk blir alvorlig syk.

Er den verdt det?

Slik skal man kunne skanne kroppen for hudkreft.
Slik skal man kunne skanne kroppen for hudkreft.Foto: University of Houston

DermoScreen har vært i utvikling siden 2005, og klarer nå å vise resultatet av målingene på bare et par sekunder.

Et lite problem med tillegget er imidlertid prisen. For å få både dermoskop og app må du nemlig ut med over 500 dollar, eller rundt 3000 kroner. Det eneste andre bærbare alternativet på markedet, en maskin fra Harvard-universitetet, koster riktignok «bare» 200 dollar, eller omtrent 1200 kroner.

Da får du også 96 prosent treffsikkerhet, men du må vente en helt time før du kan lese av resultatet, Så kanskje er ikke Zouridakis konsept så håpløst allikevel? Han har uansett fått hele 412 500 dollar, eller nesten 3 millioner norske kroner, for å videreutvikle løsningen. Derfor er det nok sannsynlig at dette ikke er det siste vi hører fra ham.

Det finnes mange måter å forebygge sykdom på: 
Her kartlegger de sykdommene med Twitter »

(Kilde: Dvice)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen