Denne appen vil øke lesehastigheten din

Denne appen vil øke lesehastigheten din

Hurtigleser skal gi studentene toppkarakterer.

Hva er poenget med Facebook-innlogging?
Hva er poenget med Facebook-innlogging?
Velg en passende lesehastighet.
Velg en passende lesehastighet.

Eksamensperioden nærmer seg med stormskritt for landets studenter og skoleelever over hele landet. Nå har gutta bak "Fra stryk til toppkarakter" lansert en ny iPhone-app som skal hjelpe deg med å lese kjappere.

Det fungerer slik at du limer inn teksten du skal pugge og velger en lesehastighet. Deretter får du opp alle ordene på mobilskjermen, ett av gangen. På denne måten slipper du å lese setninger om igjen eller bli distrahert av andre ting. Appen skal hjelpe deg med å fokusere på teksten og huske den lettere.

Ideen er god, men hvordan virker Hurtigleser rent praktisk?

Facebook-login

Hurtigleser finner du gratis i Apple App Store. For å bruke den må du imidlertid logge deg inn via Facebook-profilen din. Vi blir lettere skeptisk allerede her, men utvikleren forsikrer oss om at dette kun kreves fordi brukerne skal ha muligheten til å dele leseresultatene sine på Facebook.

Det er helt greit å la brukerne logge inn med Facebook-konto, men vi synes det også burde finnes andre muligheter. I dette tilfellet ser vi imidlertid ingen grunn til å måtte logge inn overhodet.

Wikipedia eller kopiert tekst

Når du åpner iPhone-appen og har logget inn via Facebook må du velge noe som skal leses. Ideelt sett burde du kanskje bruke dine renskrevne notater som kan innprentes med Hurtigleseren, men du kan også bruke andre tekster.

Du har rask tilgang til Wikipedia-artikler direkte i appen, og da er det bare å søke opp det du vil og kopiere det du vil lese. Vil du lese noe annet må det kopieres inn. Vi synes godt det i tillegg kunne vært en snarvei til en nettleser i selve appen, slik at man slapp å gå helt ut for å finne en tekst fra en nettside. Samtidig kommer du raskt inn i vanen å måtte gå inn og ut av appen for å finne tekster, og de kan du jo like gjerne finne i Evernote som på en nettside.

Nå du har valgt tekst må du velge lesehastighet. Det laveste nivået er 150 ord per minutt, og det raskeste er 1000 ord per minutt. Tanken er at du gradvis skal klare å lese raskere.

Krever litt tilvenning

Vi har prøvd appen sporadisk i noen dager, og synes absolutt dette kan ha noe for seg. Det hender at den kopierte teksten plukker med seg bildetekster, faktabokser og lignende, noe som gjør enkelte deler av fremvisningen litt forvirrende. Dette gjelder særlig nyhetssaker fra nettaviser med mange linker og bilder. Renskrevne tekster fungerer på den annen side helt utmerket.

Om vi har blitt noe raskere til å lese på disse få dagene tør vi ikke påstå. At appen tvinger deg til å holde fokuset er derimot en nyttig egenskap. Dette virker helt klart som en fornuftig måte å pugge til eksamen på, og det er kreativt å trekke bruk av mobiltelefonen inn i studiene på denne måten.

At du må logge inn via Facebook forstår vi fortsatt ingenting av. Ei heller ser vi poenget med å dele at du har "lest 215 ord i løpet av 15 sekunder", for det betyr jo overhodet ikke at du har fått med deg noe særlig av det du har lest. Når innloggingen er såpass uforståelig blir vi også litt mistenksomme for hva utviklerne egentlig ønsker å oppnå med denne typen registrering. Vi har imidlertid ikke opplevd "poking" eller krav om "like"-ing eller noe slikt i testperioden.

Hvis du ikke bryr deg om å måtte logge inn med Facebook-kontoen din, bør du absolutt gi Hurtigleser en sjanse. Desverre er ikke appen tilgjengelig for noen andre mobilplattformer foreløpig.

Last ned Hurtigleser til iPhone (gratis)

Fra Stryk Til Toppkarakter (FSTT) underviser i studiemetoder og teknikker for "den moderne student".

Les også: Dette er de essensielle iPhone-appene

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen