Bare KitKat- og Lollipop-brukerne er sikret. Det er imidlertid så få aktiverte Lollipop-enheter at de ikke synes på grafen engang.
Teknofil
Bare KitKat- og Lollipop-brukerne er sikret. Det er imidlertid så få aktiverte Lollipop-enheter at de ikke synes på grafen engang. (Bilde: Google/teknofil.no)

Denne feilen rammer 3 av 5 Android-brukere

Men Google nekter å fikse den.

Android kommer i drøssevis av varianter, og sjansen er stor for at du ikke har den nyeste oppdateringen installert på mobilen din. Dette kan være en diger sikkerhetsrisiko, viser en avsløring gjort av Tod Beardsley, en analytiker sikkerhetsfirmaet Rapid7, skriver Engadget.

I går oppdaget han et digert sikkerhetshull som rammer alle Android-versjoner, med unntak av Android 4.4 og Android 5.0.

Foreløpig har bare 40 prosent av Android-brukerne oppdatert enhetene sine til en av de to nyeste versjonene. Det vil si at 60 prosent, nesten én milliard Android-brukere, er rammet av sikkerhetsfeilen.

For å gjøre det enda verre har Google sagt at de ikke skal fikse feilen. Ettersom det «bare» er eldre versjoner av Android som er rammet, har de ikke kapasitet til å fikse feilen selv. I stedet håper de at mobilprodusentene vil ta ansvar, og fikse feilen for sine mobiler. 

Åpner opp telefonen for angrep

 Så, hva er det feilen egentlig går ut på?

Ifølge Beardsley er det en liten funksjon i operativsystemet kalt «WebView» som er rammet av feilen. WebView lar eldre Android-enheter se nettsider direkte i en app, uten å åpne opp en separat nettleser.

Ettersom appene ikke har de samme sikkerhetsbarrerierene på plass som en vanlig nettleser, åpner dette telefonen opp for farlige angrep, skulle den åpne opp feil nettside. 

Hva kan du gjøre? 

Hvis du kan bør du oppdatere telefonen din til en nyere versjon av Android. Så fort du kommer opp til enten Android 4.4 eller Android 5.0 er du trygg. Det er imidlertid veldig, veldig mange telefoner som ikke kan bli oppdatert.

Hvis telefonen din ikke kan oppdateres til noen av de nyere versjonene, er det lite du kan gjøre. Du kan krysse fingrene for at selskapet som har laget telefonen din, for eksempel Samsung eller Sony, tar ansvar og fikser feilen Google ikke gidder å fikse, men det er nok heller tvilsomt. 

Beardsley ber nå Google om å revurdere avgjørelsen sin, i håp om at de vil tette sikkerhetshullet.

Finn din mobil i oversikten: 
Når kan du oppgradere til Android Lollipop? 

(Kilde: Engadget)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen