Denne 3D-skriveren skal være 100 ganger raskere enn vanlige modeller
(Bilde: 3Dprint.com/YouTube)

Denne 3D-skriveren skal være 100 ganger raskere enn vanlige modeller

Og den kan bli ganske rimelig også.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

3D-skriverteknologien går hele tiden fremover og er i ferd med å få fotfeste på forbrukermarkedet takket være stadig billigere modeller. Et av problemene som teknologien ennå sliter med er imidlertid den lave hastigheten, noe flere aktører jobber iherdig med å fikse. Nå melder nettstedet 3Dprint.com om en ny, lynrask 3D-skriver.

Den nye modellen heter Gizmo 3D, utviklet av det australske selskapet Gizmo 3D Printers. Skriveren benytter en alternativ teknologi som setter den i stand til å skrive ut objekter på en brøkdel av tiden en konvensjonell 3D-skriver vil bruke.

Skriver ved hjelp av lys

Modellen benytter altså ikke den tradisjonelle, additative metoden, men derimot en noe mindre vanlig teknikk som heter «direct light processing» (DLP). Denne teknikken innebærer i korte trekk å bruke såkalt resin, et tyktflytende polymerstoff, som byggemateriale.

Dette stoffet plasseres i en tank, og selve skriveprosessen foregår ved at en projektor sender ut lys med bestemte bølgelengder som skaper en kjemisk reaksjon i det flytende stoffet, noe som igjen fører til at stoffet får en fast form. Vanligvis gjennomføres denne prosessen ved at lyset plasseres under materialet og fester seg lagvis på objektet via korte glimt fra projektoren.

Gizmo 3D-skriveren benytter seg derimot av en ny vri som innebærer at skrivingen foregår i én, kontinuerlig prosess uten noen «pauser» mellom lagene. De tekniske detaljene omkring virkemåten utover dette foretrekker utvikleren imidlertid å holde for seg selv inntil videre, da det blant annet dreier seg om teknologi som skal patenteres.

Over 100 ganger raskere enn vanlige skrivere

Teknikken legger uansett til rette for superrask 3D-skriving. Ifølge Gizmo 3D-sjefen skal skriveren kunne skrive ut et objekt som målte 15 cm x 8 cm x 2,6 cm på bare seks minutter. Dette er særdeles mye raskere enn vanlige, additative 3D-skrivere, og skal også være vesentlig raskere enn andre DLP-baserte modeller.

Som 3Dprint.com meldte tidligere denne måneden skryter en annen nylig avduket 3D-skriver som baserer seg på en tilsvarende teknikk, Carbon3D, av å kunne skrive med en hastighet på mellom 25 og 100 ganger raskere enn konvensjonelle skrivere som er tilgjengelig på markedet i dag. Gizmo skal altså være enda raskere enn denne.

Gizmo 3D-skriverne skal etter hvert legges ut på finansieringsnettstedet Kickstarter, og da vil trolig flere detaljer også kunngjøres. Skriverne er for øvrig ventet å bli relativt rimelige, med en pris på 2500 dollar for den billigste modellen. Den dyreste vil ligge på rundt 6000 dollar. En demonstrasjonsvideo av skriveren kan du se under.

Stadig flere kaster seg på 3D-skriverbølgen: Nå skal fotoselskapet Canon også begynne å selge 3D-skrivere »

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen