Slik ser MultiFab-maskinen ut.
Slik ser MultiFab-maskinen ut. (Bilde: MIT)

Denne 3D-skriveren kan skrive med 10 materialer samtidig – og er «billig»

Se videoen av skriveren som kanskje kan skrive ut fungerende roboter i fremtiden.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

3D-skrivere er et av de nye, store produktsegmentene, og hele tiden gjøres det nye fremskritt på denne fronten. Det kjente teknologiuniversitet MIT har nå dratt sløret av det som muligens er blant de mest avanserte 3D-skriverne for øyeblikket.

Den nye 3D-skriveren, som riktignok enda bare befinner seg på prototype-nivået, ble laget for å løse en av hovedutfordringene med 3D-skriverteknologien – nemlig det å skrive ut helt ferdige, fungerende objekter.

Skriver med 10 materialer samtidig

Skriveren har fått navnet «MultiFab» og har først og fremst den bemerkelsesverdige egenskapen at den kan skrive med hele 10 materialer på samme tid, noe som altså gjør den langt mer anvendelig enn vanlige 3D-skrivere.

Skriveren er i stand til å skrive «rundt» eksisterende objekter, noe forskerne brukte til å lage denne barbérhøvelen.
Skriveren er i stand til å skrive «rundt» eksisterende objekter, noe forskerne brukte til å lage denne barbérhøvelen. Foto: MIT

Det finnes riktignok skrivere som takler flere materialer samtidig, men disse er gjerne svært dyre. Prototypen til MIT-forskerne benyttet imidlertid kun deler som kan kjøpes fra vanlige butikker, som samlet hadde en pris på 7000 dollar, altså «bare» 57 000 kroner.

Ved å kunne håndtere så mange materialer samtidig kan skriveren altså produsere langt mer kompliserte objekter enn konvensjonelle 3D-skrivere, men den har også et annet ess i ermet. Skriveren benytter nemlig også 3D-skanning via en avansert maskinsyn-teknologi.

Tror det kan bli mulig å skrive ut roboter

Dette gjør det blant annet mulig å legge objekter inn i skriveren, og la skriveren legge materialene rundt objektet med høy presisjon. Dermed får man enda høyere fleksibilitet, ved at man for eksempel kan plassere elektroniske komponenter i skriveren for deretter å meisle ut ferdige, elektroniske produkter med bevegelige deler og det hele.

En annen fordel med maskinsyn-løsningen er at selve skanneprosessen er selvkorrigerende, slik at brukeren selv ikke trenger å finjustere underveis. Forskerne tror det fleksible konseptet sitt potensielt kan få en lang rekke bruksområder innen blant annet forbrukerelektronikk, og kan kanskje til og med brukes til å skrive ut fungerende roboter.

Mer informasjon finner du hos MIT, og se også video under for en introduksjon til MultiFab-skriveren.

3D-skrivere brukes også til å skrive ut sentrale våpendeler: På dette området har det nå skjedd nye fremskritt »

(Via Popular Science)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen