Den nye 3D-skriveren fra Apis Cor.
Den nye 3D-skriveren fra Apis Cor. (Bilde: Apis Cor)

Denne 3D-skriveren kan reise en hel bygning på bare 24 timer – og er ikke engang spesielt stor

Skal bygge «fremtidens hus», ifølge utvikleren.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

3D-skriverteknologien spiller en stadig større rolle på en rekke samfunnsområder, inkludert innen konstruksjon av store byggverk. Nå melder nettstedet Digital Trends om en ny 3D-skriver som er i stand til å «skrive» ut en hel bygning på bare 24 timer.

Skriveren er utviklet av et russisk selskap som heter Apis Cor og har blant annet den spesielle egenskapen at den betydelig mer kompakt enn andre tilsvarende løsninger på markedet.

Dekker 60 kvadratmeter

Apis Cors produkt måler kun 5 meter i lengden, 1,5 meter i bredden og 1,5 meter i høyden, mens vekten ligger på 2,5 tonn. Det betyr at man relativt enkelt kan ta den med seg på for eksempel en lastebil, og skriveren tar også kun 30 minutter å sette sammen.

Her er skriveren i aksjon.
Her er skriveren i aksjon. Foto: Apis Cor/YouTube

Alle de tekniske detaljene er ikke kjent, men skriveren benytter en arm som roterer 360 grader rundt og som er i stand til å håndtere et konstruksjonsområde på rundt 60 kvadratmeter av gangen. 

Ifølge utvikleren skal det visstnok ikke være noen teoretisk begrensning på den vertikale rekkevidden til maskinen, som altså betyr at den potensielt kan bygge svært høye bygninger. I tillegg til disse egenskapene er den også energieffektiv, med et forbruk på kun 8 kilowatt, og produserer attpåtil intet avfallsmateriale.

Finnes også andre

3D-skrivere som kan takle hele bygninger er for så vidt ikke helt nytt, og for litt siden kunne vi for eksempel melde om en 3D-skriver som kan kan bygge hus. Denne var imidlertid en diger sak på 12 meter, og taklet hovedsakelig kun jord og leire.

Det nye russiske produktet ser ut til å benytte det noe mer praktiske materialet betong, og er altså også mye mer håndterlig. For mer informasjon kan du sjekke ut produsentens hjemmeside, og se også video under for en introduksjon.

Nå brukes 3D-skriverne også i skoindustrien: Adidas har laget den første 3D-skrevne skosålen som er perfekt tilpasset føttene »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen