Den ukjente fotografen

Selvportrett. Foto: Vivian Maier.
Selvportrett. Foto: Vivian Maier.
Vivian Maier fotograferte det hun møtte på i Chicagos gater og parker. Foto: Vivian Maier.
Vivian Maier fotograferte det hun møtte på i Chicagos gater og parker. Foto: Vivian Maier.

I 2007 var en 26 år gammel eiendomsmegler med navn John Maloof på en auksjon i Chicago. Han var på jakt etter ting han kunne bruke i en bok han holdt på å skrive, som skulle handle om den bydelen av Chicago han bodde i. Han fant etterhvert en eske full av negativer, med motiver som fanget hans interesse. Han bestemte seg for å kjøpe esken for 400 dollar. Den avgjørelsen skulle vise seg å forandre livet hans.

Les også: Skjulte skatter på loftet

Da Maloof kom hjem begynte han å gå igjennom innholdet i kassen. Innholdet viste seg å bestå av over 30 000 negativer av gatefotografier fra Chicago. Kassen var umerket, og han bestemte seg for å prøve å finne ut hvem som hadde tatt bildene og snakke med vedkommende for å få noen fototips. Blant bildene fant han flere selvportretter av en dame, og han forsto at det var denne damen som måtte være fotografen.

Les også: Kunsten å gjenskape et bilde

Maloof startet med å kontakte auksjonsfirmaet og oppsøkte de andre som hadde kjøpt esker med bilder fra samme auksjon. Han kjøpte opp de andre bildene, og etterhvert hadde han i overkant av 100 000 negativer. Flere av bildene var aldri blitt fremkalt, og ca én fjerdedel av alle bildene var fortsatt ubehandlet på filmrullen som hadde sittet på kameraet.

Det var med andre ord nærmere 25 000 eksponeringer som aldri hadde sett dagens lys, selv ikke fotografen hadde sett sine egne bilder etter selve fotograferingstidspunktet.

I en av boksene fant Maloof navnet Vivian Maier, og et googlesøk førte han til en familie hun hadde jobbet for. Etterhvert fant han flere biter i puslespillet om den ukjente fotografen.

Barn med dukke. Foto: Vivian Maier.
Barn med dukke. Foto: Vivian Maier.

Vivian Maier ble født i New York i 1926. Hun bodde i både Frankrike og i USA i barndomstiden, før hun i 1951 flyttet til New York. I 1956 flyttet hun til Chicago hvor hun etterhvert startet å jobbe som barnepike, noe hun gjorde periodevis i over 40 år. Maloof kom i kontakt med flere av familiene hun hadde arbeidet for, og gjennom dem fikk han fikk tegnet et bilde av en dame med sterk personlighet som holdt seg mye for seg selv. Hun gikk aldri ut uten kamera, og var en meget produktiv fotograf. Maloof fant ingen bevis på at hun hadde fotoutdannelse, men blant hennes eiendeler fant han flere fotobøker.

Les også: Hvorfor ikke speilrefleks?

Det var først når Maloof la ut Maiers bilder på et gatefotograferingsforum at han forsto omfanget av sitt funn. Selv hadde han lite peiling på fotografering, og følte at han ikke var i en posisjon til å vurdere bildenes kvalitet. Responsen var overvelde. Det første døgnet fikk han over 200 mailer fra entusiastiske fotografer som ønsket å se flere bilder. Maloof bestemte seg etterhvert for å vie sin tid til å få bildene fremkalt, og den første utstillingen med Vivian Maier ble utstilt på Tjuvholmen i Oslo. I dag har bildene blitt vist frem i flere land og fått stor internasjonal anerkjennelse. Maloof bruker mellom 4 og 5 dager i uka bare på å fremkalle alle bildene, en prosess som vil ta han mange år.

Mann på benk. Foto: Vivian Maier.
Mann på benk. Foto: Vivian Maier.

Først ønsket Maloof å møte kvinnen bak de mystiske fotografiene, men da han hørte at hun var syk bestemte han seg for å la henne være i fred. Da han senere ombestemte seg var det for sent. Vivian Maier døde i april 2009, 83 år gammel.

Vivian Maier var bare en vanlig dame som aldri gikk ut uten sitt Rolleiflex-kamera. Hun viste aldri frem noen av bildene sine, og hadde det ikke vært for en historieinteressert mann som tilfeldigvis oppdaget bildene på en auksjon, ville de kanskje ha blitt kastet og tapt for alltid. Tenk på det neste gang du finner noen gamle esker på loftet, det kan hende du finner en skjult skatt.

Vil du vite mer om Vivian Maiers fotografier kan du sjekke ut videoen under eller sjekke ut linkene nederst i artikkelen.

Watch the full episode. See more Chicago Tonight.

Kilder:
www.wikipedia.org
www.vivianmaier.blogspot.com
www.vivianmaierphotography.com

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen