Test

Den suverene musikkmobilen

Testresultater

Nokia N91

Positive ting Enormt minneGode menyerBryter for tastelåsBra fjernkontroll på headsett
Negative ting Høy vektStiv prisTreg respons ved filveksling
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 6
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 6
Design
Design score : 3

Testresultater

Nokia N91

Positive ting Enormt minneGode menyerBryter for tastelåsBra fjernkontroll på headsett
Negative ting Høy vektStiv prisTreg respons ved filveksling
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 6
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 6
Design
Design score : 3
Dessverre trekker førsteinntrykket noe ned, ettersom det tross alt dreier seg om en stor (og da mener vi stor) mobiltelefon. Den er bredest i overkant av skjermen og smalner av mot bunnen der navigasjonspanelet for musikk sitter.

Stømsluker
Minnet på Nokia N91 er harddiskbasert, noe som betyr at disken må spinnes rundt for at telefonen skal kunne lese data. Selv om det er gjort mye for at denne prosessen skal være så strøm-effektiv som mulig, så er dette, sammen med 3G-radio og WLAN med på å gi telefonen relativt kort batterilevetid. Bruker du den aktivt til å lytte på musikk må den lades hver dag, og bruker du den svært aktivt må den lades et par ganger daglig.

Vi gleder oss like vel over at vi faktisk ikke merker at disken starter og stopper. Og det gjør den ganske ofte. For å spare strøm roterer disken bare i korte sekvenser mens innholdet overføres til internminne for avspilling. På den måten bruker mobilen mindre strøm enn om disken skulle rotere kontinuerlig. 

Gode menyer
Musikkmenyene på N91 er svært gode, og telefonen fungerer som bærbar mediespiller sammen med Windows Mediaplayer 10. Det medfølgende hodesettet har adapter for standard headsett (3,5 mm) plassert på en fjernkontroll på headsettet. Fjernkontrollen er lett og betjene og har egen låseknapp som hindrer at du betjener tastene ved et uhell. Lyden i det medfølgende headsettet er slett ikke så ille

Nettleseren på N91 må bare oppleves. Aldri før har det vært lettere å lese fullverdige WEB-sider på en mobiltelefon. En ting er at det går fort (WLAN, Edge eller 3G), men like viktig – du kan navigere med minibilder og musepeker og kan få god oversikt over innholdet på en nettside uten å måtte krympe den ned til mobiltelefonens skjermstørrelse.

Svake taster
Tastaturet på telefonen sitter under det store betjeningspanelet for musikk. Det dukker frem ved at du skyver musikkpanelet ned. Dessverre kan du ikke åpne panelet slå et telefonnummer og lukke panelet igjen. Når du lukker lokket brytes nemlig samtalen. Men du kan ringe med talestyring eller fra adresseboka uten å åpne dette dekselet.

Tastene som dukker opp under lokket er små, smale og stive å taste på. Umiddelbart opplevde vi disse knappene som en skuffelse. Med litt tilvenning fungerer det like vel bedre enn fryktet, men den trange plasseringen av særlig de nederste tastene gjør at vi kvier oss litt for å skrive lange tekstmeldinger.

Programvaren som følger med telefonen lar deg enkelt synkronisere mobilen mot Outlook. Dessuten samler Nokia Lifeblog alle dine bilder og meldinger i en egen applikasjon du kan bruke som dagbok. Ellers er telefonen spekket med funksjoer. I menyene finner vi også innstillinger for SIP (IP-telefoni), men dette er ikke omtalt i bruksanvisningen. Vi la inn SIP-informasjonen til vårt Phonzo-abonnement, men fikk ingen ting til å skje. Vi har i alle fall ikke funnet noen enkel måte å IP-telefonere med N91 på.

Tilkobling til trådløse nett går imidlertid greit, også når nettene er kryptert (forutsetter selvsagt at du har krypteringsnøkkelen).

Videosamtaler
N91 har 3G, men egner seg like vel ikke for videosamtaler. Kameraet sitter nemlig bak på mobiltelefonen, og dermed må du velge om du skal kunne se samtalepartneren din (skjermen mot deg) eller om personen i andre enden skal kunne se deg (skjermen vendt fra deg).

Kvaliteten på bildene du tar med N91 blir bra, og det samme blir videosnuttene du filmer. Noen erstatning for DV kameraet blir det like vel ikke.

Totalt sett er dette den mobiltelefonen som har best brukergrensesnitt for musikk. Det er lett å lage egne spåillelister, og det er en rekke måter å søke i musikken på. Det kan være greit om du har puttet 1.000 til 1.500 låter på harddisken. Om bord på telefonen vi fikk til test fantes også flere filmsnutter, blant annet musikkvideoer med god lyd og akseptabel bildekvalitet.

Nokia N91 er en mobiltelefon du enten vil elske eller hate. På en rekke områder er det ingen mobiltelefon som kan måle seg med N91. Men om størrelse, batterikapasitet og pris er viktig for deg er vil N91 neppe falle i smak.

Med toppscore på enkelte områder og svak score på andre, ender vi på terningkast 4.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen