Den store taletidstesten

Testene er gjort med hjelp fra Telenor Mobil og Telebutikken i Bergen.

En av de viktigste egenskapene ved en telefon er hvor lenge batteriet holder ut. Det hjelper lite med blåtann og super-3G når du står i veikanten med død bil og død mobil.

Selv om mobilprodusentene gjerne lover timesvis med snakk før batteriet er flatt, er det ikke nødvendigvis slik at det stemmer med virkeligheten.

Siden sommeren 2006 har vi undersøkt hvor lenge hver mobiltelefon vi tester faktisk holder ut før batteriet går tomt. Vi har enkelt og greit ladet opp testtelefonen og holdt den i samtale med en annen telefon til den konket ut. Etter at batteriet ble tomt, noterte vi oss hvor lenge den ringte. "Samtalen" har bestått av musikk i hver ende.

Store sprik
Hvor lenge batteriene holder ut varierer kraftig. Prisen på telefonen har lite å si for hvor lenge du kan snakke. Faktisk så plasserer billigtelefonen Sony Ericsson Z530i seg i toppsjiktet, mens den over tusen kroner dyrere Nokia 7373 er blant de dårligste på batterilevetid.

I denne testen har vi skilt GSM- og 3G-telefoner fra hverandre. Tallene er også rundet til nærmeste halve time.

De telefonene du kan prate desidert lengst i er Sony Ericsson Z530i, HTC S310 og Motorola KRZR K1. Våre testeksemplarer klarte å holde en samtale gående i hele 8 timer.

Dermed innehar Sony Ericsson fremdeles topplasseringen de sikret seg sist gang vi publiserte taletidstall, og får selskap fra "nykommerne" HTC og Motorola.

Helt på bunnen av lista finner vi LG KG320S. Den sa takk for seg etter bare to og en halv time. Felles for alle bunnoteringene er at alle tre er det vi kan kalle designtelefoner. Det ser altså ut til at du må ofre taletid for et pent utseende.

Varierte 3G-resultater
Felles for 3G-telefonene vi har testet, er at de ikke har like god batterilevetid som GSM-telefonene. Her er det imidlertid en av de dyreste telefonene på markedet som utmerker seg. Nokia N93 holder ut i knappe seks timer, og koster rundt 5500 kroner. De andre topptelefonene holder ut så godt som like lenge.

Selv om Nokia kaprer de to øverste plassene, betyr ikke det at alle telefonene deres er gode på batterilevetid. De to nederste plassene kapres nemlig også av finnene.

Positivt for Sony Ericsson
Alt i alt utmerker Sony Ericsson seg positivt. Produsenten er i toppen av både 3G- og GSM-listene, og ikke representert på bunnen med noen aktuelle modeller. Nokia uttmerker seg i begge retninger på 3G-telefoner.

Alle produsentene har modeller du finner i toppen og bunnen av skalaen, så det er ingen direkte kobling mellom merke og batterilevetid.

Pris ikke viktig
Det ser heller ikke ut til at det er noen sammenheng mellom pris og hvor mange timer du klarer å skvise ut av batteriet på telefonen din. Mange av de dyre modellene kommer faktisk veldig dårlig ut. Et godt eksempel er Nokia 8800, som er den fjerde dårligste telefonen på batterilevetid i testen selv om den koster rundt 6000 kroner.

Her finner du hele tabellen >

En av de billigste mobiltelefonene på markedet, Nokia 2610, havner derimot høyt opp på listen. Denne telefonen holder ut i seks timer og koster drøyt 550 kroner. En av de aller beste telefonene, Sony Ericsson Z530i, koster ikke mer enn 1100 kroner og holder ut åtte timer.

Våre anbefalinger
Det er altså store forskjeller ute og går. Konklusjonen er at det ikke er så fryktelig enkelt å konkludere med noe annet enn at det er få fellesnevnere for de beste og dårligste telefonene.

Hvis du er ute etter en telefon med godt batteri og som også kommer bra ut i våre mobiltester, kan vi anbefale disse:

På neste side kan du lese mer om metodikken som er brukt i testen, og se de fulle grafene med telefoner og taletid.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen