TEST: Den store kameramobiltesten
Test

Den store kameramobiltesten

Mobilen.no har sammenliknet de 7 kameramobilene med de høyeste spesifikasjonene og gitt dem karakterer for bildegjengivelse, brukervennlighet og funksjonalitet.

I praksis betyr dette at vi har testet seks mobiltelefoner med 3,2 megapiksler kamera, i tillegg til det såkalte kameramonsteret LG KG 920. Alle bildene vi har tatt kan lastes ned i fullformat for den som ønsker å gjøre sine egne vurderinger. Ellers er bildene i artikkelen naturlig nok nedskalert.

Vinner og best i test er Sony Ericsson K800i 
Begrunnelse: 
Dette er den mest komplette kameramobilen på markedet. Den tar gode bilder under vanskelige lysforhold, takket være klassens desidert beste blits. I tillegg er kameraet lett å betjene, linsebeskyttelsen er god, og du har en funksjon som lar deg velge det beste bildet i en serie av 9 bilder. Dermed slipper du problemet med personer som blunker akkurat i det bildet blir tatt.

Sony Ericsson K800i er ikke det kameraet som har størst dybdeskarphet, men kvaliteten på landskapsbilder er like vel tett oppunder de kameraene som fikser dette best. Kameraet skårer heller ikke høyest på fargegjengivelse, men dette kan om ønskelig justeres i telefonen etter at bildet er tatt.

Deling av bilder er også enkelt med K800i, som har innbygget blogg-funksjonalitet for videreformidling av bildene på Internett.

Mer om K800i her
Last ned bildene i originalformat her 

Her er et oversiktsbilde som skiller klinten fra hveten. Les mer om hver enkelt model under bildet.
2. plass: LG KG 920

Litt uventet klarte ikke LG å gå helt til topps med sin kameramobil KG 920. Dette er riktig nok den kameramobilen som tar bilder med høyest oppløsning, og som følgelig burde ha de mest detaljerte bildene. Slik er det like vel ikke. Bildesensorens punkter blir for små for den svake optikken, og det blir en del signalstøy. Det gjelder særlig ved fotografering i dårlig lys.

Kameraet tar like vel bilder med god fargegjengivelse, og når det gjelder dybdeskarphet er denne kameramobilen blant de aller beste. Dette er også den eneste mobiltelefonen ved siden av testvinneren som har en skikkelig blits.

Mer om LG KG 920 her
Last ned bildene i originalformat her


3. plass: Nokia N93 
Nokia N93 tar tredjeplass i testen etter fotofinnish(!). Kameraet er raskt klart for fotografering, og kan som eneste i testen tilby optisk zoom. Svakheten ligger imidlertid i fotografering i svakt lys. Her fungerer N93 så dårlig at tredjeplassen i testen raskt kunne gått tapt. Samtidig er N93 suverent best når bildene er tatt med motlys.

Men god programvare i telefonen kombinert med god fargegjengivelse og svært enkle menyer gjør at den berger plassen med et nødskrik.

Kameraet har autofokus og testens beste optikk (Carl Zeiss). Det gir skarpe bilder og mange detaljer, og vi klarer nesten å telle barnålene på bildet av furua. N93 er imidlertid testens tyngste og dyreste kameramobil.

Mer om N93 her.
Last ned bildene i originalformat her


4. plass: Nokia N73 
Nokia N73 tar bedre bilder enn N93 i dårlig lys. Også her er det valgt optikk fra Carl Zeiss, i tillegg til at kameramobilen som de tre på topp har mekanisk lukker.
Menyene er enkle, og kameraet har en rask og presis autofokus. Linsebeskyttelsen er god, og et stort glassfelt over linsen gjør det enkelt å holde objektivet rent.

Deling av bilder er også enkelt, enten du vil dele dem på Internett, eller sende dem via MMS eller Bluetooth.

Fargegjengivelsen er god, selv om vi aner et snev av blåstikk i en del av bildene.

Mer om N73 her.
Last ned bildene i originalformat her


5. plass:  Nokia N80
Nokia N80 klarer ikke å ta kampen opp med sine to mer kamerafokuserte søskenbarn N73 og N93. Svakere optikk, ingen autofokus, ingen mekanisk lukker og ingen linsebeskyttelse gjør N80 til en mobiltelefon som neppe først og fremst blir valgt på grunn av kameraet. N80 har også mindre skjerm enn N73 og N93.

På bildene merkes forskjellene i form av svakere kontraster, mer støy ved svakt lys og mer uskarphet i kantene av bildene. Bildene blir blassere, og fargegjengivelsen dårligere.

N80 har gode menyer og er lett å bruke, og du kan enkelt dele bildene dine med andre.

Mer om N80 her.
Last ned bildene i originalformat her


6. plass:  Samsung D900 
Samsung D900 er testens minste og desidert lekreste kameramobil. Men det holder ikke når bildekvaliteten ikke er bedre enn det D900 kan vise til. Særlig er fargegjengivelsen for dårlig. Selv på en solskinnsdag blir himmelen grå, og detaljene i bildene er dårligere gjengitt enn på andre kameramobiler med samme oppløsning. Særlig gjelder dette på bilder der det er stor avstanden til motivet.

Fotolampen er også for svak, og telefonen har testens desidert dårligste batterikapasitet.

Last ned bildene i originalformat her.


7. plass: Samsung K710
Samsung K710 ser ut som et digitalkamera og har en rekke innstillinger brukeren selv kan håndtere. Og det vil du også få bruk for. Bildekvaliteten med innstillingene satt til automatisk er så dårlig at vi må ta forbehold om at det kan ha vært en feil med mobiltelefonen vi har testet.

Bildestripen viser tydelig at dette er en kameramobil som tar blasse bilder med dårlige kontraster og håpløs fargegjengivelse. Det holder ikke innendørs, det holder ikke i motlys og det holder ikke en gang under optimale lysforhold.

Det er synd, for ideen er god. Her har du en fliptelefon der skjermen kan dreies rundt, slik at du har en stor søker som på en ”vanlig” digitalkamera. Egne knapper og et hav av innstillingsmuligheter gjør at dette er den kameramobilen som minner mest om et tradisjonelt digitalkamera.

Kameralampen er imidlertid for svak, og linsebeskyttelsen gir ikke så god beskyttelse som den gir inntrykk av.

Last ned bildene i originalformat her.Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen