Den store IP-bløffen

Ideelt sett skal du sitte på et sted med bredbåndsdekning for så å kunne slå nummeret til en fast- eller mobiltelefon uten å behøve å tenke på tellerskritt. En av tilbyderne, Briiz, hevder sågar at mottakerens mobiltelefon slett ikke behøver å være en IP-mobil i et trådløst nett – du skal kunne ringe gratis like vel. Forutsetningen er at du tegner et bedriftsabonnement.

Terninering
For å ta det siste først. Det koster penger å ringe til en mobiltelefon som er i et mobilnett. Det sørger netteierne for. Verken Telenor eller Netcom slipper andre inn på sine nett uten å ta betalt for det. Det kalles ”termineringspris”, og er en del av minuttprisen når du ringer til en mobiltelefon.

Men Briiz hevder du slipper å betale noe som helst. Hvem skal så sørge for at Telenor eller Netcom får pengene sine når jeg ringer til en mobiltelefon? Det skal Briiz gjøre.

I utgangspunktet en særdeles dårlig forretningsmodell. Jeg ringer til mobiltelefoner for et par tusen kroner hver måned. Langt over halvparten av dette beløpet er termineringskostnader. Bruker jeg Briiz må Briiz betale Telenor/Netcom for at jeg skal kunne ringe til en mobiltelefon. Og hvor skal Briiz ta pengene til dette fra? Ikke fra meg. Jeg bruker mobiltelefonens såkalte SIP-klient, og kan snakke i vilden sky uten å betale ei krone. Tror jeg.

Abonnementskostnader
For tilbudet er ikke gratis. Skal Briiz tjene penger må de selvsagt ha inntekter. Det sikrer de seg på to måter. For det første må du tegne et abonnement og betale jevnlig for dette. Abonnementet er todelt. Du betaler 299 + mva hver måned for mobiltelefonen, og 199 + mva i månedsabonnement. Tilsammen med moms og det hele - kroner 622,50 hver måned, enten du ringer eller ikke. 7470 kroner i året. Det er ikke hva jeg kaller gratis, selv om en rekke bedrifter nok har atskillig høyere mobilregninger å dekke for sine ansatte.

Men så er heller ikke alle utgifter dekket når de 7470 kronene er betalt. Det er nemlig bare når du sitter i en trådløs sone at du kan ringe gratis. Må du betale for tilgangen til den trådløse sonen kommer disse utgiftene på toppen. Dermed kan det bli dyrt å ringe gratis, særlig om du befinner deg i en trådløs sone med volumtaksering eller tidsbegrenset betalt tilgang – som for eksempel på Gardermoen. 

NB. Har du en mobiltelefon med Windows Mobile og WLAN skal du med tiden kunne laste ned programvaren og installere den selv. Da er den månedlige kostnaden nede i  249 kroner (inkludert mva).

Hopper til dyrere nett
På toppen av det hele kommer alle samtaler der det trådløse nettet ikke gir tilstrekkelig dekning. Da styres samtalen automatisk over i mobilnettet (GSM). Det betyr at du må betale for hvert sekund du snakker i mobilen, på samme måte som med et ordinært mobilabonnement.. Skulle dekningen i det trådløse nettet ta seg opp vil du ikke bli koblet tilbake til ”gratisnettet”. Resten av samtalen er låst til GSM.

For at abonnementet skal være lønnsomt må du ha høyere utgifter knyttet til ditt nåværende abonnement enn du vil få med tilbudet fra IP-telefonileverandøren.

Unngå WLAN med volumtaksering
Enkelte bedrifter har brukernavn og passord som gir deg tilgang til trådløse soner med volumtaksering. En samtale over IP-telefon krever en båndbredde på om lag 80 Kbit/s. Med volumtaksering til 15 kroner per MB vil prisen da bli på 9 kroner per minutt. (1 Megabyte=8 Megabit). Regnestykket blir upresist fordi datastrømmen vil variere, men det indikerer like vel at du må belage deg på å betale mye for å snakke IP-telefoni i disse nettene. I betalnett vil det som hovedregel lønne seg å bruke GSM fremfor IP-telefoni, med mindre du er i land med høy roamingpris og billig WLAN-tilgang. Vær også klar over at flere offentlige trådløse nett har dårlig kvalitet og lav båndbredde. Med mange brukere kan signalene fort falle under ditt behov, og du styres automatisk over på GSM.

Hva gjør mottakeren?
I andre mobile IP-telefoniløsninger må du betale også for å ringe til mobiltelefoner, med mindre både den som ringer og mottaker er koblet opp i en trådløs sone. Det er greit når du er hjemme eller på kontoret og kan ha mobiltelefonen koblet til laderen. Å være konstant tilkoblet trådløst nett suger strøm fra mobilen. Men om mottakeren går ut av den trådløse sonen, eller noe et øyeblikk skjermer for WLAN-signalene, hopper samtalen over til GSM-nettet. Da er det dyrere for deg å bruke IP-telefoni enn vanlig GSM. Unntaket er om du bruker bedriftsabonnementet fra Briiz, som ikke tar betalt for IP til mobil. 

Om mottakeren ikke er i en trådløs sone når du ringer vil telefonen i teorien velge GSM til GSM, fordi dette er billigere enn IP til GSM. Men da sparer du heller ikke noe. GSM til GSM er, og takseres som, vanlig mobiltelefoni. Prisen vil da avhenge av hvilket abonnement du har.

Slik skal Briiz tjene penger
Administrerende direktør i Briiz, Arne Aarnes, sier han blir forundret når mobil IP-telefoni fremstilles som en dårlig nyhet. – Det vil være betydelige besparelser for brukeren. Med vårt tilbud har vi startet et løp som vil presse mobilprisene ned. Og i den forbindelse har vi kommet med et veldig godt bidrag synes vi selv, sier Aarnes.

Aarnes bekrefter at kunder med et gitt ringemønster vil kunne være en utgiftspost for Briiz. Om du ringer mye til mobiltelefoner vil Briiz måtte betale mer i terminering enn du betaler for å ha og bruke abonnementet. Men Briiz tjener penger også når noen ringer til deg. Inntekter fra originering, terminering, faste avgifter og andre tjenester gjør at Briiz samlet sett mener å ha en lønnsom foretningsmodell.

Vilkår
- I våre vilkår har vi også reservasjoner som gjør at du er avskåret fra å bruke tilbudet om du har et atypisk ringemønster, sier Aarnes.

For å kunne benytte tilbudet kreves at minst 30 prosent av samtalene er inngående trafikk. På den måten sikrer Briiz inntekter, samtidig som de unngår at noen bruker tjenesten som babysitter eller til å drive telemarketing.

Undersøk
Om det er lønnsomt for deg å benytte dette eller andre IP-telefonitilbud avhenger av ringemønsteret ditt. For mange vil mobil IP-telefoni være rimeligere enn den tradisjonelle løsningen med mobil i lomma og fasttelefon hjemme. Sjekker du de ulike tilbudene kan det være at du har mye å spare på å velge det som passer deg best. Men la deg ikke lokke til å tro at IP-telefoni er et annet ord for gratis.Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen