Den store batteritesten

Har du opplevd å kjøpe en mobiltelefon som har en oppgitt taletid som virker helt fantastisk, for så å oppdage at batteriet såvidt holder til kvelds? Det har vi også. Derfor har vi selv målt taletiden på alle mobiltelefoner vi har testet i år, for å finne ut hvor lenge du faktisk kan ringe før batteriet takker for seg. Siden i fjor høst har vi målt 52 mobiltelefoner.

Vi legger alle telefonene på samme sted og ringer til vår faste telefon i andre enden. Deretter venter vi til testtelefonen tar kvelden, og sjekker anropsloggen for å finne ut hvor lenge samtalen varte. Totalt har vi brukt 13150 ringeminutter på prosjektet.

Store forskjeller

Dersom batteritiden er viktig for deg, må du være obs på at det er store forskjeller mellom mobiltelefonene på markedet. Mens noen modeller tar kvelden etter mindre enn tre time tale, holder de mest solide batterikjempene ut i over syv timer.

3G-modeller er mer strømkrevende enn telefoner som kun har GSM, så vi har kåret både den beste 3G-telefonen og den beste GSM-telefonen.

Blant GSM-modellene vi har målt er HTC P3300 en klar vinner. Med en taletid på solide syv og en halv time burde du kunne holde praten gående til du ikke orker mer.

Lille Neonode N2 kommer dårligst ut av GSM-telefonene, og takker for seg etter to timer og tre kvarter.

Av 3G-modellene er det Nokias 6290 som kommer best ut, med en taletid på fem timer og 50 minutter leverer den faktisk sterkere resultater enn de fleste vanlige GSM-telefoner.

Da vi testet batterier i 2005 var det tre av Sony Ericssons telefoner som kunne ringe lengst i GSM-nettet. Nå er det Nokia som kaprer flest palleplasseringer med to telefoner på topp i 3G-målingene og én telefon rett bak vinneren av GSM-testen. Men det er ingenting som tilsier at Nokias telefoner er bedre enn konkurrentene - produsenten har nemlig like mange telefoner på bunnen av listene.

Med både Motorola og HTC på listen ser det ut til at batterikonkurransen er i ferd med å jevne seg ut blant produsentene.

Seiglivede billigtelefoner

Du trenger ikke å betale mye for en mobiltelefon med god batterilevetid. Tvert i mot er det ofte de billigste telefonene som har best taletid. Et godt eksempel på det er Nokia 2626, som koster under 600 kroner, og lar deg prate i over 7 timer.

Avvik fra produsenttallene

De fleste telene vi har testet holder like lenge eller til og med lenger enn det produsentene lover. Begge testvinnerne holdt for eksempel ut to timer lenger enn de oppgitte tallene fra Nokia og HTC. Det er også avvik andre veien. Neonode N2 greide ikke mer enn to timer og tre kvarter i vår test, mens produsenten selv oppgir en taletid på fire timer.

Overraskende gode 3G-telefoner

Overraskende nok viser testene våre at det er ikke så stor forskjell mellom 3G- og GSM-telefoner som man skulle tro. I gjennomsnitt holder GSM-telefonene ut i 4 timer og 45 minutter, mens en typisk 3G-telefon går tom for strøm rundt én time før.

Anbefalinger

Dersom du er ute etter en seiglivet mobiltelefon, som også har kommet bra ut i de vanlige mobiltestene våre, anbefaler vi følgende modeller:

3G-telefoner

GSM-telefoner

Den fulle listen med alle de 52 mobiltelefonene finner du på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen