Den røde telefonkiosken fredes

Klokka 14.30 i dag ble det trengsel da assisterende riksantikvar Sissel Rønbeck møtte Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas i en telefonkiosk på Akershuskaia i Oslo. Anledningen var signering av avtalen som sikrer 100 av landets 420 gjenværende telefonkiosker evig levetid.

Funksjonalistisk industridesign
– Telefonkiosken av denne typen er et viktig element i den historiske utviklingen av telekommunikasjonen i Norge. Kioskene er en viktig miljøkomponent og et fremragende eksempel på norsk funksjonalistisk industridesign som har fått internasjonal anerkjennelse, skriver Norsk telemuseum i en pressemelding.

Telefonkiosken ble tegnet av Arkitekt Georg Fredrik Fasting etter en konkurranse utlyst av Telegrafvesenet 5. mai 1932. Av 93 innsendte forslag var det Fastings utkast som vakte størst begeistring hos juryen.

Frapperende enkel
I deres uttalelse het det blant annet:

– Utkastet viser en helt frapperende enkel løsning av opgaven, såvel teknisk som estetisk set vel gjennemarbeidet. Døren må slå utad.

I løpet av årenes løp har det blitt utplassert omtrent 6000 telefonkiosker her til lands. Nå skal 100 av dem altså overleve oss alle.

Norges beste mobilabonnement

Januar 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

ICE Mobil 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Hello 5GB


Jeg bruker mye data:

Hello 10 GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen