Den nye SpinRite 6.0

 

Utvikleren av SpinRite ordlegger seg selv omtrent slik om produktet (fritt oversatt fra engelsk):

SpinRite bringer nå sitt legendariske datagjenopprettelses- og disk-vedlikeholdsmagi til de nyeste filsystemer, operativsystemer, og harddisker. Det kjører MYE raskere enn noensinne, kan hjelpe med vedlikehold av alle dine disker i tipp topp stand, kan varsle om forestående katastrofe, og fravriste data fra døden og på nesten døde disker... før det er for sent.

Programmet er operativsystem-uavhengig slik at det kan brukes på systemer med Windows XP, 2000, Linux, og alle andre Intel/AMD PC-plattformer (harddisker og filsystemer) hevder utvikleren.

Ved å kjøre SpinRite periodievis så hevder utvikleren at problemer som blir oppdaget blir tatt hånd om. Slik at områder på disken som ikke lenger fungerer tilfredstillende blir låst fra videre bruk. Programmet skal visstnok kunne flytte dataene til tryggere steder på disken. Harddisker som produseres i dag har jo allerede et lignende system hvor dårlige steder blir låst fra bruk, men jeg regner med at en harddisk i seg selv ikke redder data fra områder som allerede har svakheter. Når tabellen for dårlige områder ikke har plass til mer informasjon så blir harddisken ubrukelig, og det med eller uten SpinRite.

Steve Gibson ble ferdig med finpussen på SpinRite 6.0 den 7. juni etter mer en 7 måneder med utvikling. Steve sverger til å kode sine programmer i språket Assembly. Selv kaller han seg en dinosaur da assemblyprogrammerere er en utdøende rase. Programmer skrevet i assemblerkode har et stort potensiale til å bli kjappe og effektive. SpinRite er her intet unntak.

Historie

SpinRite versjon 1.0 ble til rundt 1988. Av funksjoner var muligheten til å lavnivåformattere lagringsenheter. Dette ble brukt til å optimalisere ytelsen på enheten. SpinRite var også ett viktig verktøy som kunne brukes av system-integratorer for å kunne finne overflate defekter på enheten, noe som var nødvendig under lavnivåformatteringen og systemoppsettet.

Hva er nytt?

Før versjon 6.0 ble påbegynt var det meningen å gi den følgende nyheter i forhold til versjon 5.0:

  • Skal kunne brukes på partisjoner som IKKE er FAT12 / 16 / 32
  • Skal kunne brukes inni og utenfor partisjoner
  • Skal ha avansert feilkorreksjon for å redusere skannetiden
  • Skal vise og overvåke harddiskens S.M.A.R.T. system
  • Skal kjøre med FreeDOS som bootsystem
  • Skal kunne skrive loggen til Floppydisk
  • NTFS støtte selvfølgelig (da WinNT / 2000 / XP kan baseres på dette)

Fremtidige planer

Versjon 6.1 planlegges å bli noe raskere ved å utnytte for eksempel "IDE bus mastering", og det vil komme en del andre optimeringer også. Ett oppstartsvalg fra Windows vil kanskje bli lagt til. Mulighet for RAID støtte vil kanskje bli lagt til. Forbedret diskett-håndtering og mulighet for å jobbe med den i Windows kan kanskje også komme. Steve lover også gratis oppgradering til versjon 6.1 når den er klar.

En enkel test

Ved kjøp av lisens på SpinRite får du lov å laste ned en fil på 170 kilobyte, men når du kjører denne filen i Windows blir du gitt valget mellom å lage ett CD-ROM ISO-image eller et Floppydisk-image. Når du brenner ISO-image't til en CD-R plate med for eksempel Nero Burning ROM så får du en CD plate du kan boot'e (starte opp) PC'en med. Selve ISO-image't er ikke større en omtrent 1,5 Megabyte. Det tilsvarende Floppy-image't er 1,44 Megabyte stort og passer hårfint på en floppydisk med tilsvarende størrelse.

Det finnes 5 nivåer av tester du kan utføre. Egentlig innholder Level 5 alt som de andre innholder. Under en enkel test av SpinRite som jeg gjorde fant jeg ut at min 80 Gigabyte Seagate harddisk (ATA-100) tok 13,5 timer på Level 4 skanning. Eller 6 Gigabyte i timen om du vil. Det bør nevnes at dette vel og merke var på en harddisk uten noen feil.


(Bilde: GRC.com)

GUI, navigering og skjermbilder

Programmets skjermbilder er DOS-aktige bortsett fra "Forberedelses"-grensesnittet hvor en lager CD-image og floppydisk-image som er et Windows-program. Hovedprogrammet er basert på FreeDOS, og navigering foregår med piler, Enter-tasten, mellomromstasten og hurtigtaster som i MS-DOS programmer. En skal kunne skrive ut en rapport/logg av skanningen til LPT-porten eller til en fil på en floppydisk.

Skjermbilder av den eldre versjonen SpinRite 5.0 finnes her. Og jeg regner med at skjermbilder av nyeste versjon også kommer om en stund. Et eksempel på et av skjermbildene ser du under her:


(Bilde: GRC.com)

Analyse- og gjenopprettingsmetoder

SpinRite skal visstnok kunne ordne opp i lagringsstrukturen mens dine viktige data ligger på hardisken. Først flyttes data fra harddisken. Så analyseres stedet hvor dataene lå, og hvis disken finnes å være i orden flyttes dataene tilbake. Hvis ikke den var i orden vil en gjenopprettingsrutine starte opp.

SpinRite leser og skriver noen tilpassede datamønstre på disken. Disse datamønstrene gjøres spesielt svake. Når harddisken er i stand til å lese disse dataene fra disken igjen så hevdes det at dette stedet på diskens overflate for tiden er frisk og rask. Disse datamønstrene gjentas over hele diskens overflate, og dette bidrar til tidsbruken på skanningen.

Det første SpinRite gjør er å slå av harddiskens innebyggede "automatiske sektor reallokering" slik at harddisken stopper å motarbeide SpinRite. Nå kan SpinRite studere dataene så mye den måtte trenge. De dataene som er skadet av dårlige sektorer blir innlest flere ganger, og SpinRite lager seg en database over disse dårlige dataene. Lesehodet blir flyttet til siden etter å ha lest dårlige data slik at det er en sjanse for at neste gang de samme data leses så vil lesehodet stå på en litt annen plassering. Dette sikrer at de dårlige dataene som legges i databasen blir forskjellige fra hverandre. Hvis SpinRite kommer til konklusjonen at dataene ikke lar seg lese så vil den ta i bruk en statistisk analyse av alle "tusen" innlesninger som ble foretatt tidligere. SpinRite er derfor "ofte" i stand til å få til en god tilbakelesing av dataene på en slik sektor. Så flyttes selvfølgelig dataene vekk fra den dårlige sektoren slik at de ligger noe tryggere. Hvis SpinRite feiler å redde data fra en dårlig sektor vil den plukke ut de dataene som var lesbare og bevare disse. En sektor inneholder 4096 data-bits. Akkurat hvordan resultatet av en sånn "redning" av data måtte bli er vel noe uklart. Men uansett vil jo akkurat disse dataene måtte ha en slags skade. Og hvordan dette påvirker datamaskinens videre behandling/bruk av disse dataene er usikkert. Det nevnes ikke noe om dette hos GRC.com.

Vi må påpeke at backup er viktig selv om du har SpinRite! Jeg tror en må se på SpinRite mer som et verktøy til å ordne tabellen slik at dårlige områder lukes bort. Og som et siste nødskrik hvis du mot formodning ikke skulle ha noen backup av dine uerstattelige data. Noen datatyper som for eksempel musikk vil det kanskje ikke være så kritisk om litt data mangler fordi musikken spilles av uansett. Og du har muligheten til å klippe og lime vekk stykker av musikken i et redigeringsprogram. Men en database, eller et dataprogram kan vel oppføre seg uforutsigbart om det skulle bli forandret på vilkårlig. Et ZIP-arkiv ville si i fra at dataene er blitt tuklet med på grunn av innebygget fil-fingeravtrykk funksjon.

Informasjon og veiledning

Du kan lese om og kjøpe SpinRite 6.0 hos GRC.com. Det finnes enkelte hensyn som må taes ved bruk. Et eksempel er Symantec's GoBack som må skrues av. Det finnes en FAQ (ofte spurte spørsmål) som svarer på de vanligste spørsmål du måtte ha.

Det anbefales å lese manualen og alle dialoger som SpinRite måtte komme med for å unngå uhell. Et eksempel på et ødeleggende valg er hvis du skulle kjøre "Install SpinRite on Drive" som er et av valgene i Windows applikasjonen du kjører første gang. Dette valget sletter nemlig alt på partisjonen du installerer det på, men det er en nokså tydelig dialogboks om dette før noe overskriving startes. Du behøver ikke å installere til disken da du har valgene mellom å brenne en boot-CD eller en boot-diskett.

Manualen var i skrivende stund ikke ferdig. Det hevdes at produktet kan benyttes uten å lese i manualen, men det gjør du på eget ansvar. Da jeg tok en enkel test ved å kjøre programmet fra boot-CD var det ikke så fryktelig vanskelig å starte eller forstå ting. Men enkelte ting må en nok slå opp i manualen for å forstå det til fulle. Når manualen foreligger så kan du finne denne her.

Utvikleren

Steve Gibson er i dag i slutten av førtiårene. Som barn hadde han en umåtelig trang til å skrue fra hverandre forskjellige saker og ting. Du kan lese hans resyme, og det finner du i listen over linker.


Dette er Steve Gibson - (Bilde: GRC.com)

Prislappen

En enkel lisens på SpinRite koster US $89, eller omtrent 605 kroner med dagens kurs (tar forbehold om kursendring). Lisensen er helt personlig slik at om den av spesielle årsaker blir å finne på fildelingsnettverkene så kan ihvertfall GRC.com låse kontoen slik at eieren av lisensen ikke lenger kan laste ned oppdateringer. Ellers finnes valg for oppgradering fra for eksempel versjon 5.0 til US $ 29. Det kan betales med VISA, MasterCard, Discover og American Express. Steve Gibson hevder også at han passer på privatlivets fred som du kan lese mer om under listen over linker.


(Bilde: GRC.com)

Brukerstøtte

Det finnes selvhjelpsmateriale du kan lese. Nyhetsgruppene kan nok også benyttes. Ellers finnes en support e-post, og den finner du nedenfor i listen over linker som kan være interessante.

Konklusjon, og litt om det innholdsrike GRC.com

Så hvilke brukere har nytte av SpinRite? Egentlig alle kan ha nytte av det, men det er absolutt ikke nødvendig hvis du tar regelmessig backup av uerstattelige data på harddisken din. Det finnes andre verktøy allerede med noe varierende funksjoner og begrensninger, som f.eks. Scandisk og CHKDSK.EXE (disse er MS-DOS og Windowsprogram). En kan spørre seg om SpinRite skiller seg ut på noe vis. Steve Gibson hevder nå det da, men han meler jo sin egen kake. Amerikanere er jo kjent for å skryte en del også da. Så det får bli opp til deg selv hva du tror om dette produktet.

Uansett gjør Steve Gibson mye riktig. På hans nettsted finner du også mye nyttige freeware. Han har også ett knippe glimrende UseNet nyhetsgrupper på news.grc.com . Ellers har han skrevet en del om sine egne erfaringer med å bli utsatt for DoS angrep, og den noe nyere Distributed Denial of Service angrepstaktikken. For de som har interesse om datasikkerhet må jeg bare si at et besøk på Gibson Research's nettsted anbefales. Steve har også en liten startside for de som måtte være interessert i Assembly, men han advarer om at slik koding ikke er for hvem som helst. Assembly blir ofte brukt for å skrive kode som må ta liten plass. Firmware, BIOS og enhetsdrivere er noen eksempler på slik kode. Ta en kikk på Steve's Assembly Guide om du er interessert.

(Kilde: GRC.com, grc.news)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen