Den nye SpinRite 6.0

Analyse- og gjenopprettingsmetoder

SpinRite skal visstnok kunne ordne opp i lagringsstrukturen mens dine viktige data ligger på hardisken. Først flyttes data fra harddisken. Så analyseres stedet hvor dataene lå, og hvis disken finnes å være i orden flyttes dataene tilbake. Hvis ikke den var i orden vil en gjenopprettingsrutine starte opp.

SpinRite leser og skriver noen tilpassede datamønstre på disken. Disse datamønstrene gjøres spesielt svake. Når harddisken er i stand til å lese disse dataene fra disken igjen så hevdes det at dette stedet på diskens overflate for tiden er frisk og rask. Disse datamønstrene gjentas over hele diskens overflate, og dette bidrar til tidsbruken på skanningen.

Det første SpinRite gjør er å slå av harddiskens innebyggede "automatiske sektor reallokering" slik at harddisken stopper å motarbeide SpinRite. Nå kan SpinRite studere dataene så mye den måtte trenge. De dataene som er skadet av dårlige sektorer blir innlest flere ganger, og SpinRite lager seg en database over disse dårlige dataene. Lesehodet blir flyttet til siden etter å ha lest dårlige data slik at det er en sjanse for at neste gang de samme data leses så vil lesehodet stå på en litt annen plassering. Dette sikrer at de dårlige dataene som legges i databasen blir forskjellige fra hverandre. Hvis SpinRite kommer til konklusjonen at dataene ikke lar seg lese så vil den ta i bruk en statistisk analyse av alle "tusen" innlesninger som ble foretatt tidligere. SpinRite er derfor "ofte" i stand til å få til en god tilbakelesing av dataene på en slik sektor. Så flyttes selvfølgelig dataene vekk fra den dårlige sektoren slik at de ligger noe tryggere. Hvis SpinRite feiler å redde data fra en dårlig sektor vil den plukke ut de dataene som var lesbare og bevare disse. En sektor inneholder 4096 data-bits. Akkurat hvordan resultatet av en sånn "redning" av data måtte bli er vel noe uklart. Men uansett vil jo akkurat disse dataene måtte ha en slags skade. Og hvordan dette påvirker datamaskinens videre behandling/bruk av disse dataene er usikkert. Det nevnes ikke noe om dette hos GRC.com.

Vi må påpeke at backup er viktig selv om du har SpinRite! Jeg tror en må se på SpinRite mer som et verktøy til å ordne tabellen slik at dårlige områder lukes bort. Og som et siste nødskrik hvis du mot formodning ikke skulle ha noen backup av dine uerstattelige data. Noen datatyper som for eksempel musikk vil det kanskje ikke være så kritisk om litt data mangler fordi musikken spilles av uansett. Og du har muligheten til å klippe og lime vekk stykker av musikken i et redigeringsprogram. Men en database, eller et dataprogram kan vel oppføre seg uforutsigbart om det skulle bli forandret på vilkårlig. Et ZIP-arkiv ville si i fra at dataene er blitt tuklet med på grunn av innebygget fil-fingeravtrykk funksjon.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen