Den nye Nokia 8800?

Har du lyst på en Nokia 8800, men føler at det kanskje er litt drøyt å betale nærmere åtte tusen kroner for en telefon? Da skal du vite at redningen er her. Nå kan du nemlig få "samme" telefon for litt over 1400 kroner.

Nå skal vi ikke gi deg alt for høye forhåpninger, for det er naturligvis ikke snakk om en Nokia-telefon. Panda X30, som telefonen heter, er nemlig en kinesisk 8800-klone. Den er likevel ikke fullstendig lik. Tastesettet på X30 er ikke skjult under et deksel slik som på originalen. Telefonen har også bedre spesifikasjoner enn sin finske inspirasjonskilde.

Mens 8800 har et 0,48 megapiksels kamera, har de kinesiske ingeniørene hos Panda utstyrt klonen sin med 1,3 megapiksler. Dessuten har X30 plass til minnekort, nærmere bestemt microSD. 8800 har på sin side bare 64 MB minne innebygget, og mangler minnekortplass. Ellers har begge telefonene 64 stemmers polyfoniske ringetoner.

Ingen blåtann
En ting 8800 slår sin kinesiske beundrer på, er telefonliste. Originalen har plass til 1000 kontakter, mens kopien bare har plass til 300. Så langt vi har klart å tyde ut fra kinesiske nettsider, har X30 heller ikke blåtann.

Ellers er det mistenkelig mange detaljer på X30 som vi også finner på 8800. Tastene under skjermen følger for eksempel samme oppsett som de på 8800. Tastene du svarer og legger på med, er også mistenkelig like. Hele området over tastaturet er også praktisk talt prikk likt originalen.

Om du ikke er så nøye på hvilken logo som er stemplet på telefonen din, kan du jo vurdere en X30, og samtidig spare mye penger. Prisguiden vår avslører at Nokia 8800 koster i underkant av 7000 kroner på det billigste, mens X30 kan bli din for bare 1412 kroner og 50 øre (1680 yuan). Dermed kan du spare nesten 5600 kroner.

- Vanskelig å stoppe
Selv om de store mobilprodusentene truer med søksmål, dukker det stadig opp nye kopier av populære vestlige modeller på det kinesiske markedet. I fjor gikk Sony Ericsson ut og advarte mot falske utgaver av sin populære W800i-modell. Også Samsung og LG har uttrykt sterk misnøye med kopistene.

Produsentenes bekymringer kan sies å være på sin plass. Det hender nemlig at kopier selges under det originale merkenavnet, slik at kjøperen kan risikere å få noe helt annet enn den Samsung-telefonen hun trodde hun kjøpte.

- Hvert år ser vi produsenter som bruker våre løsninger og vårt design. Denne formen for kopiering er veldig vanskelig å stoppe, sa Per Alksten, nordisk markedssjef i Sony Ericsson til Amobil i januar.

- Vi prøver først og fremst å beskytte varemerket slik at ingen kunder kjøper noe de tror er en ekte Sony Ericsson for så å oppdage at det er en kopi. Finner vi en modell som bruker Sony Ericssons merkenavn og/eller selges som en Sony Ericsson tar vi rettslige skritt, sa Alksten.

Vi tipper at også Nokia ville hatt en ting eller to å si om Panda X30 dukket opp i norske butikker. Derfor er nok tvilsomt at du får kjøpt den andre steder enn i Kina. Om du likevel bare må ha 8800-kopien, kan du bestille den fra dette nettstedet. Siden X30 har GSM-støtte, kan du trygt bruke den i Norge. Så løp og kjøp!

Du kan lese mer om fenomenet mobilkopiering i artikkelen "Ser du at den er falsk?", hvor vi med egne øyne har sett nærmere på kinesernes evne til å kopiere.

(Kilder: Widgx.com, Engadget.com, Taobao.com)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen