Den nye mobilen din er gammeldags

Alternativ tekst mangler
Et knippe koreanske TV-mobiler.

Du har all grunn til å føle deg teknologisk oppdatert om du har gått til innkjøp av en telefon med 3,2 megapikslers kamera med autofokus, mp3-spiller, 3G og minnekort. Her hjemme vil du være helt i tråd med de siste trendene på mobilmarkedet.

Men om du tar med deg telefonen din til Sør-Korea, vil du trolig få en kjapp nedtur. Der er du nemlig telefonen din håpløst udatert. Mobilprodusentene bruker nemlig Korea og Japan som testlaboratorier for nye mobilfunksjoner og -tjenester.

I begge disse landene har folk flest avanserte telefoner med mange funksjoner vi kan se langt etter her hjemme. Hva sier du til for eksempel satelitt-TV på mobilen? Eller en ekte bredbåndslinje i lomma?

Mye TV
I både Japan og Sør-Korea er det mye fokus på mobil-TV. Tall fra ABI viser at nesten 14 prosent av alle telefoner i Sør-Korea støtter en eller annen form for TV-mottak. Mens vi her hjemme må se grumsete mobil-TV over mobilnettet, har Korea satt opp egne sendenett som leverer krystallklar digital-TV.

TV til mobilen har så vidt kommet i gang i Europa. I Norge har vi ikke engang blitt enige om hvilken standard det skal satses på.

Alternativ tekst mangler

Super-3G i lomma
I Japan er den mest populære tjenesten for tiden "Chaku Uta", eller musikknedlasting til telefonen. Og det gjøres ikke over trege 3G-linjer: Japanerne laster ned musikken sin på null tid ved hjelp av HSDPA – Super-3G.

Musikken spilles av ved hjelp av trådløs stereo over blåtann, såkalt A2DP. I Japan har nemlig mobilleverandørene begynt å utstyre telefonene med slikt utstyr som standard.

For de som syns super-3G ikke er supert nok, kommer 4G innen 2010. Dette vil sørge for hastigheter på rundt 100 Mbps på mobilen. Altså mer enn du har på bredbåndet ditt hjemme.

To megapiksler helt vanlig
I Norge er det vanlig med kamera på telefonen. Her er den forholdsvis nye Samsung Z150-modellen utstyrt med 0,3 megapikslers kamera. To megapiksler begynner å bli vanlig, men autofokus er forbeholdt noen få telefoner, og tre megapiksler er fortsatt sjeldent.

– To megapikslers kameratelefoner med autofokus og zoom er i ferd med å erstatte 1,3 megapikslers modeller i Sør-Korea og Japan, forteller senioranalytiker Andy Bae i ABI Research.

75 prosent av alle telefoner i Japan har kamera, og flertallet altså minimum to megapiksler med autofokus og optisk zoom.

– To og tre megapiksler vil være helt vanlig innen 2008, sier Bae, og legger til at koreanere og japanere flest vil ha minimum fem megapiksler på telefonene sine innen 2010.

Vi har SIM
Her hjemme er den mestselgende telefonen for tiden Nokia 6103, som byr på en lavoppløst skjerm og 0,3 megapikslers kamera. Den mangler både minnekort og 3G. I Japan og Korea får du knapt nok tak i så dårlig spesifiserte telefoner.

Dermed er det altså pinlig klart at vi i Norge henger et godt stykke etter Sør-Korea og Japan. Men vi har fortsatt en fordel her i Europa som Korea og Japan bare kan misunne oss. Stikkordet er SIM-kort.

I GSM- og 3G-nettet her hjemme er nemlig ikke telefonnummeret ditt knyttet opp mot en enkel telefon, men heller et SIM-kort. Dermed har du større frihet til å velge og vrake i telefoner.

Det blir likevel kanskje ikke helt det samme som TV-mottak og super-3G. Men det er da noe.

Er du interessert i å vite mer om østens mobiltelefoner? Da bør du ta en titt på de fjorten nye telefonene til japanske NTT DoCoMo.

(Kilder: Cellular-news.com, Vnunet.com)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen