Den mobile barnevakten

Mobilprodusentene har fått med seg at stadig flere barn får egen mobiltelefon, og det har derfor dukket opp flere telefoner som er beregnet på den yngre garden det siste året. Denne gangen er det NTT DoCoMo som presenterer en barnemobil.

Noe som er typisk for barnetelefoner er at de er strippet for funksjoner, og de har for eksempel ofte bare muligheter for å ringe opp et lite knippe forhåndslagrede telefonnummer. DoCoMo har imidlertid lagt vekt på at S800i skal være mest mulig lik en vanlig mobiltelefon.

S800i ser ut som en helt tradisjonell kamskjellstelefon, og er med dimensjoner på 97 x 50 x 27 mm og en vekt på 123 gram verken større eller mindre enn en gjennomsnittlig asiatisk modell.

Telefonens skjerm har en oppløsning på 240 x 320 punkter og en fargedybde på 260 000 farger.

Noe av det som gjør dette til en barnetelefon er at DoCoMo har gjort den lettere å bruke. For eksempel finner man en egen "barnemodus", som blant annet bytter ut de kinesiske, avanserte tegnene med en mer forståelig, japansk variant.

Beskyttelse mot både naken hud og kidnapping
I tillegg har telefonen en rekke sikkerhetsfunksjoner. Blant annet kan foreldrene begrense tilgangen til nettsteder ved å legge inn lister med nettadresser som passer for barn. Om du skal gå inn på andre nettsteder enn dette, må du skrive inn et passord

S800i har også en alarmfunksjon, i tilfelle barnet havner i en nødsituasjon. En knapp på baksiden av telefonen utløser en alarm med en lydstyrke på 100 desibel, noe som burde kunne skremme både ranere og kidnappere. Når alarmen aktiveres sendes det også ut meldinger til forhåndsvalgte personer, slik at disse kan komme til unnsetning.


(Alarmen utløses ved å dra i snoren)

Konstant overvåket
Foreldre kan også abonnere på en tjeneste som heter imadoco search. Dette er en lokaliseringsfunksjon som automatisk sender en e-post fra barnets telefon med intervaller på enten 15, 30 eller 60 minutter. Denne e-posten sendes til foreldrenes telefon eller datamaskin, og forteller hvor barnet befinner seg.

Ettersom mange barn er lite fornøyd med at foreldrene til enhver tid vet hvor de befinner seg, kan det tenkes at de vil prøve å slå av lokaliseringstjenesten. Det kreves derfor passord for å slå av denne funksjonen. Som om ikke dette var nok, fortsetter telefonen å sende e-poster selv når den er slått av.

Den eneste måten å slå av imadoco search på, er å fjerne batteriet, men også her har NTT DoCoMo lagt inn et hinder. I følge produsenten er batteriet festet med en spesiell skrue, som krever et spesialverktøy for å løsnes. Når vi ser på bildet av dette "spesialverktøyet" blir vi imidlertid ikke helt imponert over DoCoMos oppfinnsomhet.

Har man ikke det nødvendige verktøyet går det selvsagt an å tappe batteriet for strøm. Ettersom telefonen kun har to og en halv times taletid skal det ikke mange dager uten lading til før man er "usynlig" for foreldrene - men da har man til gjengjeld heller ingen telefon.

Hvor grensen går mellom normalt oppsyn med barna og fanatisk overvåkning kan diskuteres. Mye tyder uansett på at det vil bli vanskeligere for ungdommen å "se film hos Kjartan" i fremtiden.

(Kilder: NTT DOCoMo, 3G.co.uk, Forbruker.no)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen