Den Grønne Mil

Regissør Frank Darabont tok for alvor verden med storm som 35-åring med braksuksessen ”Frihetens Regn” – en film som mange kanskje definerer som det nærmeste man kommer en perfekt filmopplevelse.

Se større versjon og flere bilder
Paul Edgecomb og den dødsdømte John Coffey.

Det tok ikke mindre enn fem år før Darabont igjen var å finne med en helaftens filmopplevelse; som også denne gang, i likhet med ”Frihetens Regn”, var basert på materiale fra Stephen King.

Mirakler kan skje

Året er 1935 og fengselsvakt Paul Edgecomb (Tom Hanks) holder fortet på D-blokken i statsfengselet i Louisiana, USA. Edgecombs ansvarsområde er fengselets ”death row” og består av en håndfull celler på hver sin side av et grønt linoleumsgulv; den grønne mil. Et par dager tidligere har en mann ved navn John Coffey (Michael Clarke Duncan) blitt funnet skyldig i voldtekt og mord av to små jenter. Bevisene var klare; selv forsvarsadvokaten var overbevist om at klienten hans, som ble funnet sittende med de to døde jentene i hver sin arm, var skyldig. Coffey, som er en diger, afroamerikansk mann midt i hjertet av et raseskilt USA under depresjonen, har verken bevisene eller folket på sin side. At han endte opp på Edgecombs celleblokk med en overhengende dødsdom, var ingen overraskelse.

Se større versjon og flere bilder
- Walking the green mile.

Det tar ikke lang tid før Paul Edgecomb får en demonstrasjon av Coffeys spesielle evner, i form av en healing-opplevelse. I det dypt kristne samfunnet i Louisiana er det vanskelig å begripe at en av Guds utvalgte egentlig er en følelsesløs barnemorder, så de abnormale hendelsene blir vanskelige for Edgecomb å ta inn over seg, men så skjer det ting som ingen av vaktene på den grønne mil noensinne kunne forestilt seg.

Sympatiskapende

”Den Grønne Mil” er en stiv og stilfull film som er proppfull av statiske etableringsskudd; både håndholdt, steadicam og kran-skudd er nesten helt fraværende. Den er så etter boken gjennomført at det filmtekniske praktisk talt er rørende; ikke nok med at den setter en standard med en gang og følger den til det fulle, så er cinematografien like fantastisk som den er anonym. En sjelden, men verdifull kvalitet. Men hovedmålet til denne salige blandingen av produksjonsmessig overlegenhet og visuell dominans, er å fortelle den ømme og engasjerende historien om en mann som ikke er som alle andre, samt belyse moralske gråsoner som har eksistert så altfor lenge.

Den grønne mil (Special Edition)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen