Den frie vilje

Tyskerne har laget mange bra filmer de siste årene. De fleste husker vel den geniale "Den andres liv" fra i fjor, og den nesten like gode "Mot Veggen" fra 2003. "Der Untergang" må vel også nevnes i samme åndedrag. "Den frie vilje" føyer seg fint inn i rekken av gode tyske filmer. Filmens hovedrolle innehas av Jürgen Vogel, som allerede har blitt prisbelønnet med Sølvbjørnen for sin skuespillerpresentasjon, og som medforfatter og co-produsent for "Den frie vilje".

"Den frie vilje" er både brutal og depressiv.

Rystende og krevende

"Den frie vilje" vil ryste deg inn i grunnvollene; ja, allerede fra åpningsscenen der Theo brutalt overfaller og voldtar en intetanende kvinne blir man rystet over Theos grusomhet og mangel på sympati. Dette avtar ikke utover i filmen. "Den frie vilje" er brutal, provoserende, og ikke minst krevende. Krevende i det forstand at den prøver å få seerne til å tenke og reflektere over hva som gjør Theo til en hensynsløs overgriper. Er han bare en kåt mann som ikke klarer å styre sine lyster? Eller er han "syk"?

Theo slipper ut etter ni års forvaring. Han tror at han er klar for å møte samfunnet igjen etter hans grusomme forbrytelser. Theo kjemper mot sine indre demoner og en forvridd sexlyst. Livet utenfor murene blir ikke lett, selv om han får seg jobb og venner. Sosialt sliter han; ikke minst i omgang med det motsatte kjønn. Han finner en hjertevenn i den lettere forvirrede Nettie. Så spørs det om Theo klarer å kvitte seg med sine demoner, om han faller tilbake til gamle synder og om han klarer å leve et normalt liv sammen med en kvinne.

Tre timer lang

Lange filmer kan være en prøvelse for alle og enhver; spesielt om man kjeder seg ihjel i flere timer. Dette er ikke tilfellet med "Den frie vilje", tross i at den varer i nesten tre timer. Filmen flyter godt, og med unntak av noen unødvendig lange scener, er det nesten ikke dødpunkter. Kanskje kunne dog regissør Mathias Glasner kuttet ned litt i begynnelsen. En masturbasjonsscene der ingenting blir skjult, virker blant annet noe unødvendig. Utenom dette er det lite negativt å trekke fram, for "Den frie vilje" er en depressiv godbit av en film. Sjelden har det vært vist noe mer depressivt på norske kinoer, og depresjonen blir enda mer troverdig med filmens dokumentariske preg med lange scener og lite dialog.

Filmen er lang, men god.
Filmen er lang, men god.

Jürgen Vogel er uhyre imponerende i rollen som Theo. Vogel klarer mesterlig nok å menneskeliggjøre voldtektsforbryteren gjennom glimrende skuespillerprestasjoner. Sabine Timoteo gjør det nesten like bra i rollen som Nettie.

"Den frie vilje" er en film som går langt inn i Theos syke sinn, og den går langt bak selve forbrytelsen. Samtidig handler den om kjærlighet og samfunnets evne til å ta vare på de mest vanskeligstilte blant oss. Den stiller også et fundamentalt eksistensielt spørsmål: Har mennesket en fri vilje? Kan man velge hva man vil gjøre?

Konklusjon

"Den frie vilje" er en gripende film som vil ryste og vekke avsky, men som samtidig vil få deg til å tenke. Filmens lengde er ikke et negativt poeng, dog får den litt trekk for noen for lange scener. Sammen med gode skuespillerprestasjoner og dens psykologiske kraft, blir "Den frie vilje" til en film du må få med deg.

Den frie vilje

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen