Den første Galileo-mottakeren er klar

Alternativ tekst mangler

Vi har tidligere skrevet om Galileo, EUs eget navigasjonssystem, som for tiden er under utvikling. Nå er den første mottakeren for Galileo ferdigstilt.

Mottakeren, som er laget av SiGe Semiconductor, skal kunne brukes i forskjellige bærbare enheter, som for eksempel mobiltelefoner, skriver Cellular News.

Vil være uavhengig
Det er flere grunner til at EU vil ha sitt eget navigasjonssystem. For det første skal Galileo-systemet skal være overlegent det amerikanske GPS-systemet når det gjelder presisjon. Mens GPS-systemets nøyaktighet begrenser seg til mellom tre og fem meter, kan Galileo skilte med en nøyaktighet på helt ned til én meter.

En annen grunn er at EU ikke ønsker å være avhengig av et system som USA når som helst kan stenge av helt eller delvis. Dette har for øvrig ikke skjedd hittil.

Om Galileo er et sivilt eller et militært prosjekt er et omdiskutert spørsmål. EU er nemlig i ferd med å bygge opp sin egen hær, EU-hæren. Det er trolig at denne hæren vil ha god nytte av et Galileo i arbeidet sitt.

Foreløpig finnes det ingen Galileo-satelitter. Det er foreløpig heller ingen produkter som selges med Galileo-mottaker innebygget. Men så vil systemet heller ikke være tilgjengelig for offentlig bruk før år 2010.

Og når Galileo en gang blir tilgjengelig for deg og meg, må vi nok regne med å betale for å bruke det. Galileo vil nemlig ikke bli en gratistjeneste, slik det amerikanske GPS-systemet er i dag. Du kan lese mer om Galileo i saken "EU vil ikke ha GPS".

(Kilder: Cellular-News)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen