Den brysomme mannen

Se større versjon og flere bilder
Trond Fausa Aurvaag i en fremmed by.

Andreas (Trond Fausa Aurvaag) ankommer en fremmed by, uten å ha noen minner om hvordan han kom dit. Han er dog tydeligvis ventet: Jobb, leilighet, klær og lignende ligger allerede klar til ham. Andreas tilpasser seg den tilsynelatende fungerende, om enn noe ”annerledes”, byen. Men noe stemmer ikke. Stadig avdekkes ting som får Andreas til å prøve å flykte fra byen – et gjøremål som viser seg å være langt vanskeligere enn forutsett.

Intrikat omgjengelighet

Regissør Jens Lien og manusforfatter Per Schreiner tør å avansere den kunstneriske formen som uttrykksmiddel, ved å minimalisere, komplisere, men likevel holde det hele sammen med et snev av omgjengelighet. Stilen er langt fra nyskapende: Regissører som Jim Jarmusch er meget tro til denne formen, men ”Den brysomme mannen” mister langt ifra originalitet av den grunn. Den henter tydelig inspirasjon, men står støtt alene som spenstig og noe eget.

Ved å ta del i denne uttrykksformen, når filmen et bredere publikum, på et langt bredere plan. Den er intrikat, noen vil til og med si urimelig, men det tilføyes mye fornøyelig humor til dysterheten, til det absurde filmen fremstiller. Jordnær fremmedgjøring, kan det kanskje kalles, det er uansett veldig stimulerende.

Se større versjon og flere bilder
Regissør Lien har vært nøyaktig med detaljene.

Minimalistisk fyldighet

Schreiner har skrevet et godt manus, særlig på dialogfronten. Dialogen er minimal. Det som blir sagt er godt, det som ikke blir sagt er enda bedre. Takken for dette bør også gå til regissørens gode fingerplassering ved oppmerksomhet til detaljene, de små så vel som de store. Skuespiller Trond Fausa Aurvåg bør òg få en aldri så liten applaus. Han spiller fjern som filmens verden selv, men likevel alltid til stede, nær, med en hensiktsrettet frustrasjon.

Med alt skrytet til side ville nok filmen hatt godt av å ha en noe lengre spilletid. Dette kunne gitt filmskaperene større rom til å utbrodere, og kanskje fremstå som enda mindre forsiktige. Men "Den brysomme mannen" er et riktig skritt innen norsk film. Tør å ha ambisjoner!

Den brysomme mannen

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen