Test

Den brysomme mannen

Se større versjon og flere bilder
Shit happens. Foto: Sandrew Metronome

Regissør Jens Lien (Johnny Vang) har gjort det ingen har gjort før, i hvert fall ingen i Norge. Han har laget film av et hørespill beregnet på radio. Per Schreiners hørespill "Den brysomme mannen" vant Ibsen-prisen i 2004, og hovedrollen var det da Jørgen Langhelle (Elling) som sto for. Da Jens Lien skulle flytte radio over på film ble den utvalgte for hovedrollen Trond Fausa Aurvåg ("Nissene på Låven", "Andreaskorset").

Levende døde

Andreas (Trond Fausa Aurvåg) ankommer en by uten å helt vite hvor han er. Alt er gjort klart til han kommer, en leilighet står klar, en jobb venter, klær og penger får han også. Som den rolige og høflige personen han er, prøver han å gli inn. Det er likevel så mye som ikke stemmer. En dag ser han en mann som har hoppet fra et høyt bygg, og som ligger spiddet på et gjerde nedenfor vinduet han hoppet fra. Dagen etter ser han samme mann i levende live.

Andreas stiller ikke så mange spørsmål, han prøver heller å finne hvor han er ved sakte men sikkert å observere. Han blir overraskende lett samboer med en kvinne som "lever i et interiørblad". Leiligheten blir stadig vekk pusset opp, og vi blir vitne til tomme samtaler om farger og maling. Andreas undres over hvor følelsesløse alle menneskene er, og hvor tomt alt virker. Han smaker ingenting, og lukter ingenting, og det virker som det bare er han som bryr seg om det. Han prøver å komme seg ut, men forgjeves, ingenting lykkes, og alt er dødt.

Et helvete som ligner Oslo

Byen Andreas kommer til minner mest om et slags helvete på jord, og det ligner på Oslo. Han svever rundt i en by hvor ingen har følelser, og ingen sanser er tilstede. Nesten alle dialogene er fullstendig uten mening, de er bare tomme ord i en verden som mest av alt er tom. Om du noen gang føler at du står litt utenfor verden, hvor du ser verden bare bevege seg helt meningsløst videre, da er du kommet til dette helvetet hvor Andreas befinner seg. Det er greit å stå litt utenfor noen ganger, men hva om verden ikke lar deg slippe inn igjen?

Brysomhet til Cannes

Se større versjon og flere bilder
- Og strøm var inkludert i leien? Foto: Sandrew Metronome

Det er sagt mye om norsk film den siste tiden, mye på grunn av Norges deltakelse i Cannes. "Den brysomme mannen" har også tatt turen sørover, med god grunn. Dette er et meget annerledes filmprosjekt, hvor Trond Fausa Aurvåg gjør en strålende innsats. Det er råsterk symbolikk i denne filmen. A4-livet virker rett og slett frastøtende etter å ha sett hvordan Andreas ikke finner seg til rette i byen, i forhold til alle menneskene og ikke minst i hans forhold til det motsatte kjønn.

Tonen i filmen er mørk og pessimistisk, men med noen scener som får deg til å le godt inni deg. For dette er ikke en film du ler så høyt av, den er nemlig så stille at du noen ganger kan høre en knappenål falle til gulvet. Før du klarer å skjønne at filmen er av det rolig slaget, og at ting går stille og rolig for seg blir du litt utålmodig. Men når du roer deg ned og lar deg lede igjennom Andreas’ forvirring er det en deilig absurd følelse som slår deg.

Det er derimot ingen deilig følelse som slår Andreas. Han ønsker seg vekk, og forsøker febrilsk å rømme fra dette samfunnet han plutselig er en del av. Dette fører til en meget spesiell scene i en t-bane-undergang. En scene som sannsynligvis ikke kan sammenlignes med så mye annet i filmverdenen. Resten skal få stå usagt om akkurat dette, men det er bare å glede seg.

Konklusjon

"Den brysomme mannen" inneholder ingen metaforer, den er en metafor. En eneste stor metafor om hvordan vi prøver å passe inn i et samfunn som tilsynelatende fungerer perfekt. Ikke alle passer inn til enhver tid, og i hvert fall ikke "Den brysomme mannen". De som ikke passer inn, de skyver vi ut i kulda igjen (bokstavelig talt).

Denne filmen har et nydelig skrevet manus, og forfatter Per Schreiner viser stor fortellerglede. Jens Lien har blitt en av norsk films store ressurser, og med "Den brysomme mannen" viser han at dette er noe han kan. Norsk film hever seg stadig vekk til nye høyder, og denne filmen bidrar godt. Det er nemlig ingen som har fått undertegnede til å sitte igjen med så mange rare tanker som "Den brysomme mannen”. Verden blir ikke den samme etter å ha sett filmen, og de brysomme menneskene blir aldri så brysomme mer.

Den brysomme mannen   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen