Test

Den aller råeste MacBook-en

I forbindelse med vårslippet av de nye bærbare fra Apple har vi fra før tatt en grundig kikk på 13-tommeren i MacBook Pro-familien, og konkluderte med at det var en mer enn dugende stykke datamaskineri.

Men hvis det er e-muskler du er ute etter, og kun vil ha det nyeste og beste, må du opp en størrelse. Først med 15- og 17-tommeren av MacBook Pro kan du velge av de nyere prosessorene Intel Core i5 og i7. Toppmodellen er utstyrt med 500 GB harddisk, 4 GB minne og Core i7-620M, en tokjernet prosessor som tikker av gårde på 2,66 GHz. Prisen for denne starter på 18 store lapper.

Det er akkurat en slikt utstyrt og priset 15-tommer vi har sjekket ut denne gangen. Siden den strengt tatt er tilnærmet identisk med MacBook-er vi testet før, henviser vi til denne artikkelen for detaljer rundt konstruksjon, design og ergonomi, i tillegg til testen av 13-tommeren fra tidligere denne måneden.Gammelt mot nytt
Men selv om MacBook Pro-ene har en klar ytre likhet, er det et par viktige punkter der de to største modellene skiller seg fra 13-tommeren. Som du allerede har skjønt er den ene prosessoren - 13" MacBook Pro er utstyrt med en "gammel" Intel Core 2 Duo. Det andre er at de to større modellene er utstyrt med Nvidia GeForce GT 330M, som en kraftigere (og svitsjbar) grafikkløsning.Likevel er det nok det mest interessante å se forskjellen på de to generasjonene av prosessorer, og sånn sett har vi vært heldige nok til at 13-tommeren vi testet også hadde en klokkefrekvens på 2,66 GHz. De to prosessorene i denne duellen har altså:
13" - 2,66 GHz, 3 MB cache, 2 kjerner
15" - 2,66 GHz*, 4 MB cache, 2 kjerner, 4 tråder (Hyper-threading)

*Verd å merke seg er at Core i7-prosessoren også har Turbo Boost, noe som gjør at den kan gå raskere enn 2,66 GHz så lenge den holder seg under visse grenser når det gjelder strømforbruk og varmeutvikling.

Taper på batterilevetiden
Med en større skjerm, kraftigere grafikkløsning og grommere prosessor skulle vi kanskje tro at den større MacBooken lå et godt stykke bak med tanke på batterilevetiden, men i realiteten klarer den seg fint. At den har svitsjbar grafikk - altså at den fyrer opp GeForce-kortet kun ved stor grafikkbelastning (en enkel GPU er også integrert på prosessoren) - hjelper naturligvis en god del.

Batterilevetid i timer og minutter


Vinner på styrke
Dette kommer naturligvis ikke som noen bombe - i tillegg til forbedret arkitektur og turbo har Core i7-prosessoren Hyper-threading, noe som gjør at operativsystemet til en viss grad kan se på hver fysiske prosessorkjerne som to logiske kjerner. Det vil si at en kjerne kan jobbe med to prosesstråder samtidig. Det er ikke like effektivt som en ekte firekjerner, men kan hjelpe en god del.

Cinebench R11.5 - prosessor. Verdi i poeng, høyere er bedre:

I Cinebench testes prosessoren først med en enkelt kjerne (og en tråd), og deretter for full guffe. Her ser vi at i7-prosessoren virkelig sparker fra når den kan jobbe med fire prosesstråder samtidig.

Cinebench R11.5 - grafikk. Verdi i FPS, høyere er bedre:

Cinebench kan også teste grafikkytelsen i OpenGL. Ingen tvil om at grafikkløsningen i MacBook Pro 15" er kraftigere.

Geekbench (32-bit). Verdi i poeng, høyere er bedre:

Med Geekbench får prosessor og minne kjørt seg. 13-tommeren ligger klart bak, men blir heller ikke direkte overkjørt.

Vi testet også MacBookene med Windows 7, noe som kan være en fordel med tanke på sammenligningsgrunnlag for senere tester. Først PCMark05, som tester de forskjellige enkeltkomponentene:

PCMark05. Verdi i poeng, høyere er bedre:

Ingen overraskelser her heller - spesielt prosessor og minne ligger et stykke foran. Men totalt sett er 13-tommeren slett ikke akterutseilt.

SuperPI (4M). Verdi i minutter og sekunder, lavere er bedre:

For ren tallknusing med en kjerne er det ingen tvil om at Core i7 er kjappere.

3DMark05. Verdi i poeng, høyere er bedre:

Joda, GeForce GT 330M er også bedre i Windows.
 
Vurdering
At den bedre utstyrte og ikke minst dyrere 15-tommeren har mer kraft enn 13-tommeren kommer som nevnt ikke som noen overraskelse. Likevel ser vi at den mindre modellen typisk ligger på 70-80% av kapasiteten til toppmodellen, og det under hard belastning. Det er først når i7-prosessoren får lov til å kjøre som en "firekjerner"  at den virkelig drar fra. Ved mer "normal" og enkel bruk er forskjellen knapt merkbar.

15-tommeren klarer heller ikke å matche lillebroren på batterilevetiden, og en annen ting er varmeutviklingen. Vi merket ikke noen problemer ved lav belastning, når både prosessor og grafikk jobber for fullt, blir det både støyende og varmt nok til at du ikke har lyst å ha den på fanget. Og så er den jo ikke like lett og nett som 13-tommeren da.Den større modellen er likevel et naturlig valg dersom du virkelig har behov for mye datakraft, og da spesielt om er du ofte bruker tunge og avanserte programmer som krever veldig god grafikkytelse og/eller kan ta i bruk mange kjerner.

En annen ting er at 15-tommeren, som kommer med en blank skjerm med oppløsning på 1440 x 900, også kan utstyres med et panel på 1680 x 1050 piksler - naturligvis mot et tillegg i prisen. Den kan også fåes med matt skjerm.

Men selv om det ikke er noen tvil om at de større modellene egner seg best som arbeidsstasjoner, har vi likevel en forkjærlighet for 13-tommeren som bærbar. Den er rimeligere, lettere, mindre og har litt bedre batterilevetid. Og selv om det ikke er like mye fart i den, er den likevel rask nok for oss akkurat nå.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen