Den 20. Amandusfestivalen er i gang

Amandus-festivalen er verdens eneste festival i sitt slag, nemlig en festival utelukkende for unge filmskapere. Den har vært arrangert hvert år de siste tjue årene, og selv om festivalen hadde sin barndom i Haugesund, så er den nå trygt plassert i Den Norske Filmskolens hjemby, Lillehammer. Både film-, kulturprosjektleder-, teknikk- og registudenter, pluss mange andre, er satt i sving for å lage filmfestival på Lillehammer kino, Høgskolen i Lillehammer og på Maihaugen. Amandus-festivalen er lillebroren til den kanskje mer kjente Amanda-festivalen i Haugesund. Til tross for at den i noen tilfeller kanskje havner litt i skyggen, understreker både arrangører og inviterte filmskapere at produksjonene som er oppe til vurdering ligger på et høyt nivå.

Karoline Kongshaug og Hanne Marki er fornøyd med festivalen hittil, men skulle gjerne hatt billetter til prisutdelingen.
Karoline Kongshaug og Hanne Marki er fornøyd med festivalen hittil, men skulle gjerne hatt billetter til prisutdelingen. Foto: Inger Johanne Stenberg

Tjuvstartet festivalen

Festivalens offisielle åpning var mandag kveld, men allerede mandag morgen fikk festivalpublikummet boltre seg i de mange filmene som var satt opp, alt fra ”Svein og Rotta” til ”Jenter”. Videre utover ettermiddagen fikk folk sjansen til å være med på mange ulike seminarer med filmskapere og effektmakere. I samarbeid med Høgskolen i Lillehammer er det også ulike workshops i TV-produksjon og filmfotografi for de mange unge filmskaperne som gjester den tidligere OL-byen.

Selv om kinoen på Lillehammer ikke er av de største, er likevel stemningen stor og deltakerne mange. I møte med filmskaperne bak ”Sønner” blir festivaldeltakerne engasjerte og spør ivei om alt fra skuespillernes lønn til designet på filmplakaten. Det er nok helt klart noen gryende filmskapere til stede som kan ende opp med å lage storfilmer i Norge fremover. Og om ikke kassasuksessen kommer i løpet av noen dager, så er inspirasjonen stor for de som ønsker å lage film.

Utsolgt prisutdeling

To av de som hadde tatt turen til Lillehammer er Hanne Marki og Karoline Kongshaug. De går på medier og kommunikasjon i Drammen, og er sammen med klassen sin samlet til åpning av filmfestival. Tidligere på dagen har de latt seg inspirere av filmskaperne bak ”Sønner”.

– Det har vært veldig interessant til nå, og jeg får absolutt lyst til å lage film, sier Hanne.

Sammen med resten av klassen skal de delta på kurs og seminarer, men selve prisutdelingen, den har de ikke billetter til.

– Det var utsolgt, så vi fikk ikke billetter, men vi får finne på noe annet gøy, sier Karoline.

Selv om festivalens høye beskytter, H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit, måtte melde avbud på grunn av Sven O. Høibys bortgang forrige uke er det likevel mange celebre gjester som har meldt sin ankomst til festivalen. Men de som er i hovedfokus under festivalen er helt klart de mange unge filmskaperne som har kommet for å vise frem filmene sine. På mandagens åpning ble de nominerte filmene bli vist, og det er under onsdagens prisutdeling at filmskaperne kan ende opp med en Amanduspris mellom hendene.

Fasjonabel jury

Juryen som skal avgjøre hvilke av de unge filmskaperne som stikker av med prisene består av både kjente og ukjente innen filbransjen. Blant de mest kjente er juryformann Trond Fausa Aurvåg, kjent fra ”Andreaskorset”, ”Nissene på Låven”, og sist men ikke minst for sin Amandavinnende rolletolkning i ”Den brysomme mannen”. I panelet sitter også vinner av ECFF-prisen i Grimstad i 2005, Lisa Marie Gamlem og redaksjonssjef i Filmmagasinet, Einar Aarvig. I tillegg til de mer erfarne i filmbransjen er også to unge filmskapere på 16 år fra Peer Gynt-skolen i Oslo med i juryen.

Kulturo er tilstede på Amandusfestivalen, og kommer tilbake med flere oppdateringer i løpet av uken.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen