Edwin Thomas og Jae-Hwang Lee viser fram en polymer med tre kuler i seg. (Bilde: Tommy LaVergne, Rice University)

Den skuddsikre vesten kan bli papirtynn

Gjennombrudd i USA gir håp til lettere og bedre beskyttelse.

Soldater som trasker rundt på slagmarken må ikke bare slite med å bli skutt på hele tiden, de må også bære rundt på rygg-destruerende sikkerhetsvester. Tunge og tykke skuddsikre vester er dessverre det som må til for å gi en tilstrekkelig mengde med beskyttelse, men dette kan endre seg i framtiden.

I teorien skal nanomaterialer tynne som papir kunne stoppe kuler like effektivt som dagens skuddsikre vester, men framskritt har blitt hindret fordi forskere ikke har funnet noen pålitelig måte å teste slike materialer mot prosjektiler.

Nå har forskere ved MIT og Rice University i USA utviklet en banebrytende stresstest som fyrer av gårde mikroskopiske glassbiter mot et støtabsorberende materiale. Resultatene skal kunne skaleres opp slik at man kan forutsi hvordan materialet tåler større påkjenning – som fra virkelige kuler.

30 prosents forbedring

Glassbitene som brukes i testene er på noen få nanometer og skytes av sted ved hjelp av en teknikk med laserpulser. Mottakermaterialet, det som en dag kan bli bestanddelene i skuddsikre vester, består av en polymer.

Polymeren er igjen lagd av ulike lag med fleksible og faste materialer, som hver har en tykkelse på bare en nanometer. De vekselvise lagene kan deretter studeres i mikroskop, noe som gjør forskerne i stand til å vurdere holdbarheten.

Forskerne oppdaget at materialet deres var 30 prosent mer motstandsdyktig mot direkte treff enn nåværende materialer, og det kan endre de skuddsikre vestenes framtid.

Opptak i sanntid

Nå gjenstår det å utvikle en metode for å «ta opp» testene i sanntid, slik at forskerne får best mulig forståelse av hvordan materialet reagerer på juling.

Deretter får vi se om det blir papirtynt panser på skuddsikre vester, hjelmer, satelitter, romdrakter, romferger og mye annet i tiden som kommer.

(Kilde: MIT News)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen