Med selvkjørende biler blir det lov til å konsentrere seg om andre ting (Bilde: Daimler AG)

Den selvkjørende bilen kan komme før du tror

Vi står foran en durabelig transportrevolusjon.

San Francisco/Tek.no: Motorvogner som styrer seg selv uten menneskelig innblanding har typisk nok vært noe som har tilhørt fantasien og et knippe mer eller mindre spenstige fremtidsfilmer. Men det å kunne slippe rattet og ansvaret, lene seg tilbake og slappe av med siste episode av yndlingsserien begynner å nærme seg en realitet.

Det er flere faktorer som gjør at den selvkjørende bilen og smart transport nå kun er noen få år, og ikke flere tiår frem i tid. Internett, trådløs kommunikasjon, prosesseringskraft, kameraer og sensorer, «smarte» enheter – teknologien er der allerede. Videre begynner dagens sjåfører, altså menneskene som kjører, å bli klare for å bruke tiden på noe bedre enn å stirre på en vei.

For det er en realitet at folk lett blir rastløse og ukonsentrerte. I våre moderne tider med datamaskiner, mobiltelefoner og Internett har mange også pådratt seg et evig sug etter å sjekke e-post og Facebook uansett hvor vi er. Det sier jo sitt når produsentene lefler med idéen om aktive sperrefunksjoner når brukeren kjører bil.

Som kjent er det menneskelig å feile, men problemet er at det kan være dødelig å feile i full fart på landeveien. Kanskje det faktisk er på tide å overlate kjøringen til noen eller noe som aldri mister oppmerksomheten, ruser seg, tar unødvendige sjanser eller sovner bak rattet.

Fra automobil til autobil?

Det er mange år siden automobil – fra gresk auto- «selv» og latin mobil «bevegelig» – ble folkeliggjort og forkortet til bare bil her til lands. Men nå er auto på vei tilbake inn i motorvognene våre, for det neste store er autonome biler. Igjen må vi til gresk for å finne betydningen, med nomos som betyr «lov» – og da kan vi skrive det om til noen eller noe som lager sin egen lov. Selvrådende altså.

Les kommentarene (17)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen