Med selvkjørende biler blir det lov til å konsentrere seg om andre ting (Bilde: Daimler AG)

Den selvkjørende bilen kan komme før du tror

Vi står foran en durabelig transportrevolusjon.

San Francisco/Tek.no: Motorvogner som styrer seg selv uten menneskelig innblanding har typisk nok vært noe som har tilhørt fantasien og et knippe mer eller mindre spenstige fremtidsfilmer. Men det å kunne slippe rattet og ansvaret, lene seg tilbake og slappe av med siste episode av yndlingsserien begynner å nærme seg en realitet.

Det er flere faktorer som gjør at den selvkjørende bilen og smart transport nå kun er noen få år, og ikke flere tiår frem i tid. Internett, trådløs kommunikasjon, prosesseringskraft, kameraer og sensorer, «smarte» enheter – teknologien er der allerede. Videre begynner dagens sjåfører, altså menneskene som kjører, å bli klare for å bruke tiden på noe bedre enn å stirre på en vei.

For det er en realitet at folk lett blir rastløse og ukonsentrerte. I våre moderne tider med datamaskiner, mobiltelefoner og Internett har mange også pådratt seg et evig sug etter å sjekke e-post og Facebook uansett hvor vi er. Det sier jo sitt når produsentene lefler med idéen om aktive sperrefunksjoner når brukeren kjører bil.

Som kjent er det menneskelig å feile, men problemet er at det kan være dødelig å feile i full fart på landeveien. Kanskje det faktisk er på tide å overlate kjøringen til noen eller noe som aldri mister oppmerksomheten, ruser seg, tar unødvendige sjanser eller sovner bak rattet.

Fra automobil til autobil?

Det er mange år siden automobil – fra gresk auto- «selv» og latin mobil «bevegelig» – ble folkeliggjort og forkortet til bare bil her til lands. Men nå er auto på vei tilbake inn i motorvognene våre, for det neste store er autonome biler. Igjen må vi til gresk for å finne betydningen, med nomos som betyr «lov» – og da kan vi skrive det om til noen eller noe som lager sin egen lov. Selvrådende altså.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (17)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen