Samsungs nye SSD er utrolig rask, og ment for bedriftsmarkedet. (Bilde: Samsung/SeanPavonePhoto, Shutterstock)

Den nye SSD-en fra Samsung har vill ytelse

Overgår det meste på markedet.

Samsung har etablert seg som en sterk og populær aktør på SSD-markedet, og i går lanserte de en ny og fin modell for folk flest under navnet 840 Evo. Den er veldig rask, kommer med høy kapasitet og det som ser ut til å bli en hyggelig norsk pris.

Den bli imidlertid skyggesatt av et annet beist av en SSD Samsung lanserte, nemlig bedriftsmodellen med det langt mindre klingende navnet NVMe XS1715.

Ekstrem ytelse

Normale brukere vil absolutt ikke ha bruk for den, da den utelukkende er myntetet på servere og ekstra kraftige arbeidsstasjoner i bedriftsmiljøer. Allikevel er det ikke til å komme vekk fra at Samsung har fått til mye spennende med denne rakkeren.

XS1715 kan nemlig skilte med en leseytelse på hele 3000 megabyte hvert eneste sekund – rundt seks ganger så mye som SSD-er flest og dobbelt så mye som OCZ RevoDrive

Noen skriveytelse foreligger ikke, men Samsung oppgir at den skal takle opp mot 740 000 IOPS, altså operasjoner per sekund. Dette er en verdi som er omtrent 8 ganger høyere enn hva folkemodellen 840 Evo stiller med.

Den blir tilgjengelig i voksne kapasiteter, henholdsvis 400 GB, 800 GB og en på hele 1600 GB om du virkelig er sulten. Som første av sitt slag har Samsung klart å pakke både den høye ytelsen og den høye kapasiteten inn i et 2,5-tommers format. 

Tar i bruk helt nytt grensesnitt

NVMe-grensenittet.
NVMe-grensenittet.

En SSD som flytter over 3000 megabyte hvert sekund er ikke hverdagskost, og er rett og slett ikke mulig med de vanlige SATA-standardene. Selv helt normale SSD-er med en leseytelse på rundt 550 MB/s har null problem med å sprenge SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, som er det raskeste du har i maskinen din. 

Samsung har derfor tatt i bruk PCIe-grensesnittet, som til vanlig er kanalen skjermkortet ditt bruker for å snakke med maskinen.Men den nye SSD-en er ikke av RevoDrive-typen som du fysisk stapper inn i en PCIe-kontakt. Den ser ut som en vanlig SSD, og bruker kabel for å kommunisere med maskinen din. 

SFF-8639-kontakten som sitter i Samsungs nye SSD.
SFF-8639-kontakten som sitter i Samsungs nye SSD.

De har nemlig tatt i bruk en relativt ny kontakt som lever under det kryptiske navnet SFF-8639. Den er avbildet til høyre, og er veldig forenklet en forlengelse av PCIe-sporet. Kabelen gir SSD-en tilgang til PCIe 4x-grensesnittet, som tillater en overføringsytelse på opptil 4000 MB/s. Men riktig kontroller innabords utgjør dette «NVMe»-delen av navnet, da teknologien omtales som NVM Express. 

NVM er optimalisert og laget spesifikt for SSD-løsninger som skal jobbe opp mot PCIe-grensesnittet, og det er denne som tillater Samsung å lage en så kraftig SSD. Mer informasjon om teknologien finner du på denne siden.

Om du sitter med serverpark på bakrommet kan Samsung NVMe XS1715 være aktuell, men hva den vil koste og når den blir tilgjengelig er ikke kjent. Billig blir det iallfall ikke.

SSD-er produseres det flere hundretusener av hver uke:
Se hvordan en toppmoderne SSD blir laget » (Ekstra)

(Kilde: Samsung)

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen