TEST: Den nye iPad-en

Test Den nye iPad-en

Apple iPad 3 – nettbrettet "alle" vil ha

Men holder det med bedre skjerm og bedre kamera i 2012?

Teknologi og funksjoner

Spesifikasjoner
Støtte for mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/1900/2100 MHz
Internetthastighet: GPRS, Edge, UMTS (3G), super-3G: HSDPA 21 Mbps, Wi-Fi B/G/N, LTE (4G) (virker ikke i Norge)
Trådløs overføring: Bluetooth 2.1 + EDR
Henting av e-post: iCloud, POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Internminne: 16, 32 eller 64 GB for brukeren, minnekort ikke støttet

Funksjoner
Nettleser: Safari
E-postleser: HTML-støtte
Funksjoner: Youtube-visning, Nettleser, Google Maps, E-postleser, App Store, E-bokleser (hentes automatisk i App Store), Itunes, Notater, Kalender, Facetime, Photo Booth
Synkronisering: Exchange, Gmail
Medieutganger: Proprietær
Javastøtte: Nei

dsad
 – Svært rask nettleser
 – Velfylt applikasjonsbutikk
 – Lagring og backup på skytjenesten iCloud
 – Raskere oppstart av apps og spill

dsad
 – Proprietær dataplugg
Kartene ser mye bedre ut på den nye iPad-en.
Kartene ser mye bedre ut på den nye iPad-en.

Den nye systembrikken A5X er raskere enn den gamle, ettersom den har fire grafikkprosessorer (GPU-er). Men CPU-delen er ikke raskere, og i daglig bruk oppleves ikke den nye iPad-en som raskere enn den gamle. Ber vi den nye iPad-en regne ut raskeste rute med bil til Malaga i Spania, trenger den 4 sekunder på å komme opp med et svar. Det går nøyaktig like raskt på iPad 2.

Du merker heller ikke noen forskjell i hastigheten om du skal surfe på internett. Det gikk fort før, og det går like fort nå. Med den nye iPad-en og iPad 2 side om side merker vi oss at det kan veksle litt på hvilket av brettene som først viser opp ulike deler av nettsiden vi laster. Her er den nye iPad-en ikke noe raskere enn iPad 2.

Surfeopplevelsen blir likevel best på nykommeren, men det skyldes at den har mye bedre skjermoppløsning.

Lynrask på mobilt internett

Om du skulle merke forskjell på noe, så vil det antakelig være på nedlastingshastighet i 3G-nettene. På steder der nettene er forberedt for de høyeste hastighetene skal du kunne laste ned data med opptil 21 Mbps på den nye iPad-en, mot 7,2 Mbps på iPad 2. Vi ser hastighetsforskjeller når vi måler, men legger ikke egentlig merke til det ved praktisk bruk.

For den som reiser til USA og enkelte andre områder vil det også være mulig å bruke denne iPad-en på de nye 4G-nettene. Det finnes områder med 4G-nett i Norge også, men her brukes frekvenser som ikke er støttet av maskinvaren i den nye iPad-en. Siden det dreier seg om maskinvareforskjeller, så er det ikke mulig å slippe en softwareoppdatering som gir iPad-en støtte for de norske 4G-frekvensene.

Les også: Apple bekrefter at 4G ikke vil virke

Fremdeles ikke flash-støtte

Nettleseren i iPad støtter fremdeles ikke Flash, men så har vi heller ikke savnet det noe særlig. Det gir noen begrensninger når det gjelder nettsider som bruker Flash. De fleste seriøse nettsteder har imidlertid tatt inn over seg at store brukergrupper ikke kan lese sidene deres, og dermed har de kommet opp med alternativer for iPhone/iPad-brukere.

Vi hadde gjerne sett at Apple lot oss bestemme selv om vi vil se Flash-innhold eller ikke. Flashinnhold i e-postvedlegg kan heller ikke spilles av.

En annen detalj vi ikke er helt fornøyd med er de små navigasjonsikonene på nettsidene. Den nye iPad-en er likevel en svært velegnet dings for nettsurfing.

Foretningsreisendes drøm

Er du opptatt av å bruke iPad som mini-PC, så er det nå så mange gode programmer å få kjøpt at brettet kan overta svært mange oppgaver det tidligere var naturlig å bruke en bærbar PC til. Det gjelder vanlige kontoroppgaver som å skrive rapporter, sette opp regneark eller utarbeide presentasjoner. Her finnes det både egne Apple-apper, og flere løsninger levert av andre utviklere. Det er også mulig å bruke brettet som tynnklient mot tjenester på Internett, såkalte skytjenester.

E-postleseren i den nye iPad-en bringer ikke noe nytt, men skal du jobbe mye med tekst er det utvilsomt mindre slitsomt for øynene å lese på denne skjermen enn på en iPad 2-skjerm.

Apple gir deg tilgang til skytjenesten iCloud, som lar deg spore enheten om den blir borte. Du kan også få den til å ringe for å si hvor den er, eller du kan slette innholdet etter at brettet er borte. Dette kan du også gjøre med iPad 2, eller en iPhone.

Apple iPad 64 GB 3G (3. Generasjon)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen