Her demonstrerer halvt norske Dag Kittlaus den nye Viv-teknologien.
Her demonstrerer halvt norske Dag Kittlaus den nye Viv-teknologien. (Bilde: TechCrunch/YouTube)

Den norske Siri-skaperen har laget en ny og superavansert stemmeassistent

Dag Kittlaus viste nylig frem «Viv».

Allerede i 2014 meldte vi først om den nye stemmeassistenten «Viv», utviklet av den halvt norske Siri-skaperen Dag Kittlaus. På et arrangement i regi av nettstedet TechCrunch nylig viste Kittlaus for første gang frem den avanserte stemmeassistenten. 

Viv er blitt beskrevet som «neste generasjon» stemmeassistent, og skal etter alt å dømme bli vesentlig mer sofistikert enn dagens løsninger som Siri og Cortana.

Teknologisk gjennombrudd

Det spesielle med Viv er at den benytter seg av noe som heter  «dynamisk programgenerering», som av Kittlaus beskrives som et teknologisk gjennombrudd innen stemmeassistentteknologi.

Apples taletjeneste Siri ser ut til å få en seriøs konkurrent.
Apples taletjeneste Siri ser ut til å få en seriøs konkurrent. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Systemet fungerer ved å først benytte avansert, naturlig språkgjenkjenning til å forstå det Kittlaus kaller brukerens «intensjon». Etter at denne er etablert er assistenten i stand til å «skrive» programmet som besvarer forespørselen på egen hånd.

Assistenten er altså ikke avhengig av at svarene er programmert inn på forhånd, slik som med andre, tilsvarende tjenester. I praksis innebærer dette at man blant annet kan stille svært intrikate, detaljerte spørsmål, hvorpå assistenten har svaret klart på bare millisekunder.

Stilte vrient spørsmål om været

Kittlaus demonstrerte egenskapene ved å stille spørsmål om været. I stedet for å simpelthen spørre hvordan været ville bli i morgen, spurte han imidlertid om det ville bli varmere enn 21 grader rundt Golden Gate-broen etter klokken 5 på ettermiddagen i overmorgen, noe Viv taklet uten problemer.

Teknologien er fremdeles under utvikling, og det er ennå uvisst når vi eventuelt får glede av den i mobiltelefonene, men det er utvilsomt i den retningen det går. Kittlaus' demonstrasjonsvideo av Viv ser du under.

Apples stemmeassistent kan snart brukes av enda flere: Siri skal nemlig lanseres til Mac »

Spol til rundt 4:30 minutter i videoen nedenfor for demonstrasjoner av Viv.

(Via The Next Web)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen