(Bilde: LG)

Den nakne sannheten om fleksible smarttelefoner

Blir ingen revolusjon, men er likevel et viktig steg.

I 2013 har utviklingen virkelig gått mot kurvede/bøyelige/fleksible skjermer. Både TV-er og mobiltelefoner har blitt invitert med på leken, og i høst er det de sørkoreanske rivalene Samsung og LG som virkelig har satt fart på trenden.

Fleksible skjermer er ikke noe nytt, og i løpet av årenes gang har vi sett mange spenstige prototyper på diverse elektronikkmesser verden rundt. Nå er konkrete produkter på full fart mot vanlige forbrukere, men hva vil dette egentlig si? Vil du for eksempel kunne brette sammen smarttelefonen som papir i lomma?

Fra glass til plast

Nettsiden Ars Technica har lagd en oppklarende artikkel som sier et rungende «nei». Det har kanskje ikke vært noen hemmelighet, men mobilene som er på vei vil ikke være bøyelige på noen måte – annet enn at de har en kurvet design.

AMOLED-skjermer blir vanligvis skapt ved å legge et kjemisk substrat på en tynn glassdel, og deretter plassere elektroniske bestanddeler over dette igjen.

I fleksible paneler har glasset blitt byttet ut med bøyelig plast i stedet, men elektronikken begrenser fremdeles hvor mye og hvor ofte du kan bøye på tingesten uten at den slites i stykker.

Nyttige bruksområder

Hvis smarttelefonene ikke egentlig er fleksible eller kan bøyes på måfå, hva er da vitsen? Et viktig faktum er at å gå fra glass til plast gjør skjermen mer robust mot fall- og trykkskader. Plast er dessuten tynnere enn glass, slik at det for eksempel blir mer plass til større batteri.

Kurvede mobiler skaper derfor hovedsakelig nyhetsverdi og gir et sterkt visuelt inntrykk av teknologien, framfor å være spesielt funksjonelle. Bøyelige paneler kan ha mange andre bruksområder i tillegg, som for eksempel i biler, ha-på-dingser og så videre.

Såkalte kurvede/bøyelige/fleksible skjermer er med andre ord ikke ubrukelige, og har et stort brukspotensial i framtiden. Ars Technica mener dermed at denne typen skjermer ikke er en revolusjon, men at de definitivt er en start.

Fjernsynet får også sitt:
Vanlige TV-er blir også kurvet »

(Kilde: Ars Technica)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen