Den lille Tek-ordboken

Den lille Tek-ordboken

Her kan du finne ut hva tekniske uttrykk og forkortelser betyr.

Her i Tek.no-redaksjonen jobber vi mye med nye dingser, og etter hvert som teknologien skrider fremover må vi håndtere stadig nye tekniske uttrykk. Vi forsøker å forklare nye begreper etter hvert som de dukker opp, men likevel snubler vi titt og ofte forbi uttrykk som ikke er så enkle å forklare, eller som vi ikke har plass til å forklare i hver artikkel. I denne artikkelen har vi forsøkt å samle viktige ord, uttrykk og forkortelser for teknologien vi omtaler.

Under finner du kategoriserte og alfabetiske oversikter med lenker til innholdet på neste side. Side to av denne saken er i utgangspunktet ment som et oppslagsverk, og dermed svært lang og litt uhåndterlig på egen hånd. Vi anbefaler at du tar utgangspunkt i denne siden når du navigerer emnene.

Obs! Dette er et levende dokument som blir oppdatert og utvidet ved behov. Det vil sannsynligvis aldri dekke absolutt alt, eller ha fullstendig leksikalsk presisjon, men i stedet være et verktøy for å få et raskt overblikk over begreper man ikke kjenner fra før. Lurer du på hva som har endret seg siden sist? Sjekk hvilken dato dokumentet ble oppdatert på, og ta turen til side 3 der endringer er beskrevet i stikkordsform.

Kategorier:

Grafikkbiblioteker

grafikkbibliotek, DirectX, Metal, OpenGL, Vulkan

Mobilnettverk

2G/GSM, 3G/UMTS, 4G/LTE, 5G

Skjermteknologi

LCD, LCD IPS, LCD TN, OLED, AMOLED, POLED, innsynsvinkel, TFT

Filtyper og kompresjon

lossless, lossy, avi, FLAC, jpg, mp3, mp4, OGG Vorbis, raw, tiff, WAV

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen