Den katolske kirke får pepper for dårlig personvern
(Bilde: KPG_Payless/Shutterstock.com, Datatilsynet)

Den katolske kirke får pepper for dårlig personvern

Datatilsynet var ikke fornøyd med praksisen hos kirken.

Personvern er noe mange IT-aktører og andre selskaper tar stadig mer alvorlig, men fremdeles finnes det mange syndere. Én av dem er kirken, viser det seg.

Datatilsynet utførte nylig en kontroll hos Den katolske kirke ved Oslo katolske bispedømme (OKB), som forvalter medlemsregisteret til 150 000 medlemmer i Den katolske kirke i Norge. Som tilsynet selv melder fant de der flere brudd på personvernloven.

Svak internkontroll

Det var først og fremst internkontrollen hos OKB som ikke var god nok. Kirken hadde blant annet ikke god nok kontroll på hvilke personopplysninger om medlemmene som ble behandlet.

Heller ikke tilstrekkelige rutiner for å gi medlemmer innsyn i hvordan personopplysninger ble forvaltet av kirken var på plass.

Ifølge Datatilsynet kan informasjon fra personregistrene til kirken, inkludert adresser til medlemmene, kopieres ut fra den såkalte «sikre sonen» i datasystemet. Under kontrollen ble det ikke avdekket i hvilken grad også annen informasjon kan kopieres ut fra den sikre sonen.

Må rette feilene innen tidsfrist

Utover dette savnet tilsynet en konkret beskrivelse av strategi og mål når det gjelder hvordan personopplysninger til medlemmer av kirken skal behandles.

Etter kontrollen ble det konkludert med at de mange avvikene hos kirken skyldes lav kompetanse på de aktuelle områdene og en sviktende prioritering av personvern. Kirken har nå fått frist til 1. juni neste år med å ordne opp i manglene, ifølge Datatilsynet.

Datatilsynet er også klageinstansen for folk som vil fjerne Google-søketreff:
Veldig få har fått medhold så langt »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen