Nostalgi
(Bilde: Shutterstock / Montasje)

Den frekke manøveren som vant 1 GHz-kappløpet

Verdens første gigahertz-prosessor skulle slippes 8. mars i år 2000 – ble slått med to dager av konkurrenten.

Hvis du i dag går fra én prosessorgenerasjon til den neste, er sjansene gode for at du faktisk ikke merker forskjellen – i hvert fall om du skaffer deg noe fra samme prisklasse som du kommer fra. Tar vi for eksempel den ganske nye entusiastprosessoren Intel Extreme Core i7 4960X, snakker vi i beste fall om en ytelsesøkning på femten prosent opp fra den to år eldre Core i7 3960X.

Er også resten av datamaskinen din nokså oppegående – og det bør den, med tanke på at vi snakker om en prosessor til åtte tusenlapper – er ytelsesforskjellen noe du riktignok kan måle, men færreste i praksis vil kunne registrere.

Nei, i våre dager føles det som om det står litt på stedet hvil når det kommer til raskere klokkefrekvenser og ren prosesseringskraft. I stedet ser vi stadige forbedringer når det kommer til instruksjonssett, antall kjerner, strømforbruk og integrert grafikk.

Men slik har det ikke alltid vært. Rundt årtusenskiftet opplevdes prosessorutviklingen i større grad som et kappløp enn det gjør i dag, og spesielt interessant var det uformelle kappløpet mot én gigahertz.

AMD mot Intel, naturligvis

På tampen av 90-tallet var dataindustrien inne i en fantastisk vekstperiode. Bedre fabrikasjonsmetoder gjorde det mulig å lage mindre og mer kompliserte databrikker, og de fremste brikkefabrikantene tok naturligvis opp hansken når det kom til utfordringen å lage verdens beste og raskeste prosessor.

Les kommentarene (23)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen