Nostalgi
(Bilde: Shutterstock / Montasje)

Den frekke manøveren som vant 1 GHz-kappløpet

Verdens første gigahertz-prosessor skulle slippes 8. mars i år 2000 – ble slått med to dager av konkurrenten.

Hvis du i dag går fra én prosessorgenerasjon til den neste, er sjansene gode for at du faktisk ikke merker forskjellen – i hvert fall om du skaffer deg noe fra samme prisklasse som du kommer fra. Tar vi for eksempel den ganske nye entusiastprosessoren Intel Extreme Core i7 4960X, snakker vi i beste fall om en ytelsesøkning på femten prosent opp fra den to år eldre Core i7 3960X.

Er også resten av datamaskinen din nokså oppegående – og det bør den, med tanke på at vi snakker om en prosessor til åtte tusenlapper – er ytelsesforskjellen noe du riktignok kan måle, men færreste i praksis vil kunne registrere.

Nei, i våre dager føles det som om det står litt på stedet hvil når det kommer til raskere klokkefrekvenser og ren prosesseringskraft. I stedet ser vi stadige forbedringer når det kommer til instruksjonssett, antall kjerner, strømforbruk og integrert grafikk.

Men slik har det ikke alltid vært. Rundt årtusenskiftet opplevdes prosessorutviklingen i større grad som et kappløp enn det gjør i dag, og spesielt interessant var det uformelle kappløpet mot én gigahertz.

AMD mot Intel, naturligvis

På tampen av 90-tallet var dataindustrien inne i en fantastisk vekstperiode. Bedre fabrikasjonsmetoder gjorde det mulig å lage mindre og mer kompliserte databrikker, og de fremste brikkefabrikantene tok naturligvis opp hansken når det kom til utfordringen å lage verdens beste og raskeste prosessor.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (23)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen