Vi tester lydbøker på smarttelefonen

Test Lydbøker; Scribd, Audible, Storytel, Lydbok, Audiobooks og Downpour

Vi tester lydbøker på smarttelefonen (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Den beste måten å høre lydbøker på

Vi har testet seks apper; to norske, fire engelske.

For mange er sommeren en tid for lesing. Enten som en del av solbadingen på verandaen, i hagen eller på stranda; eller kanskje inne på hytta en regnværsdag, eller på den fordømt lange tog-/flyturen på vei til og fra sommerferiens endelige reisemål. Men bøker har sine ulemper. Det er for eksempel begrenset hvor lenge det er komfortabelt å holde den opp foran seg på flyet, eller bøye nakken fordi du må ha den i fanget. På stranda må du legge den fra deg hver gang ungene løper for langt av gårde, og hvis du ikke har en solstol må du regne med å bli brunere på ryggen enn på magen, eller kutte ned på lesingen.

Dette unngår du med lydbøker. Du trenger ikke pakke den ned i sekken på slutten av flyturen, i stedet kan du fortsette å følge historien hele veien ut av flyet, mens du venter på bagasjen og hele veien frem til hotellet. Så fremt du reiser alene, i alle fall. De er fine å ha hjemme også, for hvis det er en ting som kan gjøre husvasken mer spennende så er det Jo Nesbø. Eller hvor ofte ler du for eksempel høyt for deg selv på bussen på vei til jobb? Med Knut Nærum på øret er det en reell risiko. Og hvordan kan man bedre oppleve Tolkiens bøker, enn når de blir lest av skuespillerlegende og Saruman-skuespiller Christopher Lee?

Men det er noe herk på plate

På CD er lydbøker noe herk, hvis vi skal være helt ærlige. Skal du begi deg utpå et lengre litterært verk må du regne med en skikkelig stabel CD-plater. Ti eller flere er ikke uvanlig. Skal du høre på dem hjemme må du notere deg hvor du var sist, og skal du høre på dem i bilen kan det bli et salig styr å holde orden på rekkefølgen.

Nei, fordelene med å heller ha lydbøkene i form av en app på telefonen er mange, og siden det uansett kan se ut til at CD-platene er på Dodo-ens vei, har vi sjekket ut hvilke alternativer vi har i det digitale domenet.

Nedenfor snakker vi litt om hvordan en god app bør være, slik at du skal forstå mer om hvordan vi har vurdert appene vi har testet, hva vi har vektlagt og hvorfor. Hvis du vil hoppe over det, kan du klikke her for å lese om selve appene på neste side »

Du kan også hoppe rett til konklusjonen på siste side »

En god app skal være lett å finne frem i

Det bør være enkelt å finne frem i ditt eget bibliotek i appen. Du må kunne sorter bøker etter lengde, navn, forfatter, oppleser, og ikke minst om du er ferdige med dem eller ikke. I tillegg til dette bør det være like lett å finne nye bøker. Hva annet har forfatteren skrevet? Eller akkurat denne oppleseren lest? Det er en fordel hvis appen kan komme med forslag til det basert på hva du har hørt på og hvordan du har rangert bøkene, slik at du også kan oppdage ny litteratur du ikke visste om fra før.

lydbok-navigering.
En god lydbok-app bør ha et godt utvalg av bøker, som er lett å finne frem i. Foto: Skjermdump

En god app skal ha et godt utvalg

Det hjelper lite at appen er enkel å finne frem i, hvis det ikke er noe å finne. Tjenesten bør derfor ha et godt utvalg av lydbøker, slik at du kan finne frem til dem du vil lytte til, og ikke må nøye deg med det som ligger der.

En god app skal fungere uten Internett

Hva er vitsen med å ha telefonen full av lydbøker hvis du ikke kan høre på dem uten Internett? Det kan fungere greit hjemme, og på steder med god 3- og 4G-dekning (men da går det en del mobildata), men appene bør la deg laste lydboken ned slik at du kan høre på den «offline».

En god app koster ikke for mye

Det finnes i hovedsak tre betalingsløsninger for lydbok-appene, vi kaller dem «Bokklubb-modellen», «Biblioteksmodellen» og «Butikk-modellen». Hvilken modell som lønner seg kommer an på hvor mye du hører på. Undertegnede anser seg selv som en aktiv bruker, og lytter til lydbøker et sted mellom 25 og 40 timer i måneden. Det er omtrent én lang bok, eller to kortere.

Bokklubb-modellen: Mot en fast måneds- eller årspris får du minst én lydbok i måneden, og rabatt på kjøp utenom denne, muligens også egne medlemstilbud. Dette passer bra for deg som stort sett hører én bok i måneden.

Biblioteksmodellen: Du betaler en fast månedspris og får fri tilgang til hele lydbok-biblioteket; hør så mye du vil på så mange bøker du vil. Passer bra for deg som går gjennom både to og tre bøker i måneden.

Butikk-modellen: Som i butikken; du betaler per bok, enkelt og greit. Fint for deg som hører litt nå og litt da.

En god app er lett å styre

I tillegg til basiskontrollere som «Play» og «Pause» bør en god lydbok-app ha disse funksjonene:

lydbok-tidshopp.
Undertegnede foretrekker 20-sekunders intervaller, mens andre liker kanskje 10 eller 30. Det er uansett en fordel med flere valg her.Foto: Skjermdump

Tidshopp: Hvis du blir forstyrret mens du hører på lydboken, er det fort gjort å gå glipp av noe som kan være viktig for historien. Da er det greit at appen har en egen tidshopp-knapp som gir deg muligheten til å hoppe tilbake (eller fremover) et fast tidsintervall, for eksempel 30 sekunder. Det er også en fordel hvis dette intervallet kan tilpasses; undertegnede foretrekker 20 sekunder, for noen passer det kanskje bedre med 10, mens andre igjen trenger mer.

Avspillingshastighet: Som regel vil vi jo høre boken i den hastigheten den er spilt inn i; vi mener, hva er poenget med å høre Stephen Fry lese «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy» hvis han høres ut som en smurf på speed? Men kanskje skal du bare repetere litt faglitteratur på vei til en eksamen eller et foredrag, og da kan det være greit å kunne stille opp lesehastigheten. Og hvis du skal transkribere noe er det fint å kunne justere den ned. Hvor mye den må justeres opp og ned varierer fra bok til bok og person til person; avhengig av hvor raskt innleseren leser, og hvor «raskt» du lytter. Derfor er det en fordel at hastigheten kan justeres med flere intervaller enn bare «vanlig» og «dobbel»

Kapittler: Ordene «bok» og «kapittel» går liksom litt hånd i hånd. Likevel er det flere av lydboktjenestene som ikke deler bøkene sine inn i kapitler, i stedet er det bare én eneste, lang lydfil. På kortere bøker (3 timer og mindre) går dette for så vidt greit, men på lengre bøker kan det være veldig plagsomt.

«Hvem var Lyanna Stark igjen? Sa de ikke det i kapitell...» Ja, lykke til med å finne det i denne appen.
«Finn kapittelet der de hogger hodet av han fyren». Lykke til... Foto: Skjermdump

La oss si du skal høre den 30 timer lange boken «Game of Thrones» i serien «A Song of Fire and Ice» (og var det ikke noe om en TV-serie også...?). Dette er en kompleks bok med mange personer og steder, og noen ganger må man gå litt tilbake for å minne seg selv på hvem den og den er. Hvordan skal vi enkelt finne frem til et bestemt sted i boken hvis vi ikke har kapitler å velge mellom? En fem centimeter «lang» tidslinje som dekker 30 timer er i alle fall ikke enkel å finne frem i.

Og hvis du både leser, og lytter til boken er det i alle fall nødvendig. Hvis du for eksempel leser et kapittel på sengen før du legger deg, og skal lytte videre på vei til jobben neste morgen, vil du helst slippe å bruke to minutter på å spole frem og tilbake for å finne frem til der du slapp. Det høres kanskje ikke mye ut, men hvor mange ganger har du ikke mistet bussen/toget/ferja med to minutter? Eventuelt kommet frem akkurat i tide? Der ser du.

Bokmerker: Dette er særlig fint for faglitteratur for å gå tilbake til et bestemt avsnitt, selv om det skulle være midt i et kapittel. Da kan det også være nyttig å kunne gjøre seg et notat «i margen».

Nedtelling: Det kan være veldig behagelig å sovne til en lydbok, men da er det en fordel at appen har en nedtellingsfunksjon som stopper avspillingen etter en satt tid, slik at boken ikke står og spiller hele natten. Det kan også være fint å kunne bestemme at appen skal stoppe på slutten av kapittelet du hører på.

Men nok mas, la oss se litt på selve appene »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen