GUIDE: Demonstrasjonsfoto Fotografering i kampens hete

Guide Demonstrasjonsfoto

(Bilde: Hanna Magnussen Krogvold)

Fotografering i kampens hete

Slik kommer du deg helskinnet gjennom med gode bilder på minnekortet.

7: Tenk sikkerhet

Man liker kanskje ikke tanken på at fotografering kan medføre noen stor risiko, men faktum er at når mange mennesker samler seg på et sted - deriblant sinte eller frustrerte mennesker, eller andre du ikke kan stole på - er det alltid en viss risiko for at noen er ute etter trøbbel. Det fins innretninger man kan feste på objektiv og kamerahus som gjør det umulig å nappe objektivet rett av kamerahuset, og man kan sikre fotosekken sin for å gjøre den vanskelig å åpne. Den enkleste måten å sikre fotosekken på er å feste strips i glidelåsene (husk bare å ta med deg en neglesaks eller en liten lommekniv slik at du får åpnet sekken igjen hvis du plutselig trenger noe). Hvis man vil legge mer penger i det kan man få tak i låsbare fotosekker, eller bruke en liten kodelås istedenfor strips.

Å havne på feil side av en politisperring når sinte studenter knuser Millbank Tower anbefales ikke.
Å havne på feil side av en politisperring når sinte studenter knuser Millbank Tower anbefales ikke.Foto: Hanna Magnussen Krogvold

Det er ikke bare tyveri man bør verne seg mot når man er på demonstrasjon. Selv en fredelig markering kan skremmende fort bli voldelig og ufin, og man har ikke lyst til å havne i mellom hvis demonstranter og motdemonstranter braker sammen. Derfor bør du følge med hele tiden, og helst gå unna hvis du merker at stemningen begynner å bli amper.

Hvis du er innstilt på å fortsette og ta bilder bør du kanskje finne noe høyt å stå på hvis du kan, og finne frem en telezoom. Å holde seg i stormens øye kan gi gode bilder og behøver ikke bli farlig, men tenk deg om før du leker med skjebnen. Politiet er heller ikke alltid like lette å ha med å gjøre - det er nemlig umulig for dem å vite nøyaktig hvem som kastet stein, og de har ingen garanti for at du snakker sant når du løper rundt i kaoset, vifter med kameraet og sier "jeg er bare her for å ta bilder!" Tåregass i øynene, knust kamera og timesvis i varetekt er en høy pris å betale for et minnekort med gode bilder, så tenk konsekvens og vær forsiktig.

Pass deg for onkel politi - hestene deres er heller ikke noe man tuller med!
Pass deg for onkel politi - hestene deres er heller ikke noe man tuller med!Foto: Hanna Magnussen Krogvold

8: Prøv å tenke sak - ikke foto

Hva er det som foregår? Hvem demonstrerer? Hvem eller hva protesterer de mot, eller for? Og hvor er de? Noen ganger må man ta et steg tilbake og reflektere over om man tar gode øyeblikksbilder, reportasjebilder, eller bilder som forteller historien. Er det noe symbolsk i nærheten som du kan inkludere i bildene dine som umiddelbart forteller hvor demonstrasjonen tok sted, og hva kan du i så fall sette sammen med symbolet som forteller hva demonstrasjonen handler om? Husk at bakgrunnen ofte er minst like viktig som motivet, fordi det setter motivet inn i en kontekst.

Man trenger ikke være spesielt bereist for å kjenne igjen Big Ben.
Man trenger ikke være spesielt bereist for å kjenne igjen Big Ben.Foto: Hanna Magnussen Krogvold

9: Delta i demonstrasjonen

Er du innbitt Israel-venn er sjansen liten for at du vil trives godt på en solidaritetsdemonstrasjon for palestinerne på Gaza-stripen. Prøv å holde deg til demonstrasjoner hvor du føler deg noenlunde hjemme - i hvert fall til du har mer rutine i kroppen. Ta kameraet bort fra øyet iblant, skrik litt med, ta deg gjerne en liten "knipsepause" og vift litt med en plakat. Prat med mennesker, bli litt engasjert. Det vil synes på bildene dine hvis du har hatt det gøy.

Da gjenstår det bare en oppsummering: Kle deg etter forholdene, ta med anvendelig kamerautstyr, tenk annerledes, vær forsiktig, og kos deg!

Les også: Guide til bedre portretter

Fire smilende studenter på demonstrasjon i London 2010.
Fire smilende studenter på demonstrasjon i London 2010.Foto: Hanna Magnussen Krogvold

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen