GUIDE: Demonstrasjonsfoto Fotografering i kampens hete

Guide Demonstrasjonsfoto

(Bilde: Hanna Magnussen Krogvold)

Fotografering i kampens hete

Slik kommer du deg helskinnet gjennom med gode bilder på minnekortet.

Det fins ikke noe mer spennende enn engasjerte mennesker. Sinne, glede, sterke meninger, desperasjon, kostymer, fargerike rekvisitter og fengende plakater - det gjør seg faktisk svært godt gjennom linsa! Å fange disse øyeblikkene derimot, det er en kunst. Man må ha øyne i nakken, passe på hvor man går, og ikke minst vite hva man skal se etter. Det er mange forstyrrende elementer man må sortere ut, og omgivelsene er ofte kaotiske.

"Fuck this, I'm off to Hogwarts!".
"Fuck this, I'm off to Hogwarts!".Foto: Hanna Magnussen Krogvold

Derfor gir vi deg ni enkle tips du kan ta med deg på veien, som forhåpentligvis vil øke sjansene dine til å ta noen blinkskudd neste gang du kaster deg ut i gatene med et kamera. Dette er ikke så mye en "slik blir bildene dine bedre"-guide som en "dette bør du tenke på"-guide, men det kan jo være den er nyttig likevel?

1: Forberedelser

Dette er kanskje ganske selvsagt, men du må selvfølgelig finne en demonstrasjon. Det er en stor fordel om du også gjør noe forarbeide og finner ut hva saken dreier seg om, hva som kommer til å bli hovedparolene, og hvem som arrangerer. Du må vite når det begynner og hvor det begynner, og om det kommer til å være kun en markering på et sted eller om det kommer til å bli demonstrasjonstog. Det høres kanskje selvfølgelig ut, men du vil være glad du gjorde forarbeidet når du skal vurdere hva du vil trenge av utstyr - både fotoutstyr og annet.

2: Hva vil du trenge?

Du bør være kledd for all slags vær. Vinterstid og i kaldt vær bør du ha på deg nok klær - ikke bare for komfortens skyld, men også fordi du kommer til å bli skjelven på hånda hvis du er kald. Hvis du ikke har det allerede er dette med andre ord tidspunktet hvor du bør investere i et par varme, tynne vanter. Varme fordi de skal holde hendene dine varme, og tynne fordi du bør være i stand til å kjenne kameraet gjennom dem.

Du må kunne kjenne hvor utløserknappen er, og alle andre små knapper du bør ha kjapp tilgang til. Fomling i tykke vanter eller, enda verre, votter kommer til å koste deg verdifulle sekunder når du trenger de sekundene mest. Neopren-hansker kan anbefales; de holder godt på varmen selv om de blir fuktige. Sko som ikke tar livet av føttene dine og som gir deg godt feste hvis du skulle behøve å klatre på noe er også obligatorisk.

Skal du sette deg ned på bakken bør du ha skikkelige klær - ellers blir du fort kald!
Skal du sette deg ned på bakken bør du ha skikkelige klær - ellers blir du fort kald!Foto: Hanna Magnussen Krogvold

Plastposer, strips og gummistrikker er gull verdt hvis du blir overrasket av litt ruskevær; da kan du værtette kameraet ditt kjapt og enkelt. Nok batterier og minnekort er en selvfølge - hva som er nok til ditt kamera vet du best selv, men det bør være nok til tre-fire timer intensiv fotografering. Er du skikkelig hardcore og har en gassmaske liggende kan det neppe skade å ta med den heller.

3: Hva slags kamerautstyr vil du trenge?

Dette vil avhenge mye av omgivelsene og hva slags demonstrasjon du skal ta bilder av, men på generell basis vil du neppe få mye bruk for hverken de videste objektivene eller teleobjektiv. Selv har jeg stort sett tatt med meg mye forskjellig og endt opp med å knapt bruke noe annet enn Sigma 18-50mm f/2.8 på mitt crop-kamera, så basert på egen erfaring vil jeg anbefale en brukbar normalzoom i første omgang.

Et eksempel på bruk av et relativt vidt objektiv, tatt fra litt høyde.
Et eksempel på bruk av et relativt vidt objektiv, tatt fra litt høyde.Foto: Hanna Magnussen Krogvold

Noe særlig videre enn 18mm vil ofte få med for mye kaos, men kan være kult hvis du kommer deg litt opp i høyden i fugleperspektiv. Telezoom (70mm og oppover) vil gjerne bli for trangt til å få med hele situasjoner, og dersom du prøver å bruke det til å ta bilder på avstand vil du få mennesker, plakater, paraplyer osv. i veien. En blits kan også være nyttig, hvis lyset er dårlig og normalzoomen din ikke er spesielt lyssterk.

Når det er sagt: Demonstrasjonsfoto kan sammenlignes med sportsfoto og konsertfoto. Det dreier seg ofte om å fange øyeblikkene i brøkdelen av et sekund, og det fins utallige eksempler på at dyktige fotografer med en ganske enkel utstyrspakke tar like gode bilder som de som drasser med seg en alt de har. Mye fotoutstyr vil sannsynligvis distrahere deg mer enn det vil hjelpe deg, med mindre du er virkelig god og har stålkontroll. Inntil den tid kommer: Hold deg til det grunnleggende, og jobb med øyeblikkene og utsnittene.

Nå bør du være godt forberedt: Bla videre til neste side for å lese om hva du skal gjøre i kampens hete!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen