Dells XPS-modeller får en kraftig overhaling
(Bilde: Dell / Shutterstock)

Dells XPS-modeller får en kraftig overhaling

XPS 12 blir verdens første 2-i-1 med 4K-oppløsning. Oppdatert med norske priser.

Det er noen år siden Apple slapp sin første MacBook Pro med Retina-skjerm, og siden den gang har de andre PC-produsentene jobbet med å få til noe i samme bane – eller enda bedre.

Det har de naturligvis klart, og tidligere i høst kunne eksempelvis Toshiba dra duken av en 12,5-tommers bærbar med 4K-skjerm.

Nå kommer Dell med noe av det samme. I et blogginnlegg får vi utfyllende kjennskap til deres nye XPS-serie, som vil komme i tre størrelser: 15, 13 og 12.

At Dell er fornøyd med sine nye modeller er det liten tvil om, ettersom det er snakk om flere «verdensrekorder»: Dell XPS 12 skal være den første 2-i-1-maskinen som kan leveres med inntil 4K-oppløsning, Dell XPS 13 skal ha bedre batteritid enn alle andre 13-tommere mens Dell XPS 15 skal være verdens minste 15-tommers datamaskin og den letteste i sin ytelsesklasse.

Sweet fifteen

For å fortsette med XPS 15, så vil denne også kunne leveres med vanlig Full HD-skjerm (1920 x 1080 piksler), eller med 4K UHD-skjerm (3840 x 2160 piksler). Sistnevnte har da tre millioner flere skjermpiksler enn MacBook Pro 15 Retina, og kan dessuten skilte med berøringsteknologi.

Ifølge Dell er dette i tillegg den eneste bærbarskjermen på markedet som kan gjengi hele Adobe RGB-fargerommet.

Dell XPS 15.
Dell XPS 15. Foto: Dell

Men Dell XPS 15 skal ikke bare være noe for deg med skjermfetisj. Den er strengt tatt siste skrik i teknologi med Thunderbolt 3, inntil 16 GB RAM, siste generasjon Intel-prosessor (Skylake) – opp til i7 Quad Core på 3,5 GHz. Den kan settes opp med én terabyte PCIe SSD-lagring, mens et Nvidia GeForce GTX 960M tar seg av grafikken.

Alt dette er pakket inn i aluminium og karbonfiber, med en tykkelse på 11 til 17 millimeter og vekt fra 1780 gram. Batteritiden oppgis til imponerende 17 timer i den mest strømgjerrige konfigurasjonen.

13-tommer med lang utholdenhet

Samme stil: Dell XPS 13.
Samme stil: Dell XPS 13. Foto: Dell

Intel Skylake har naturligvis også kommet til Dell XPS 13, som på mange måter minner om 15-tommeren, men uten dedikert grafikk og den heftige skjermoppløsningen. Du får dog inntil QHD+, som skal bety en 16:9-skjerm med 3200 x 1800 piksler, som jo ikke akkurat er noe å rynke på nesen for når vi snakker 13 tommer.

Som hos XPS 15 er PCIe SSD og Thunderbolt 3 på plass, sammen med selvfølgeligheter som USB 3.0, lydutgang og minnekortleser.

Dell XPS 13 skal klare seg i drøye atten timer på batteridrift.

Heftig hybrid

Modellen som nok vil få mange til å heve på både ett og to øyenbryn er utvilsomt XPS 12. Denne har en 12,5-tommers skjerm, og er i motsetning til sine storebrødre en såkalt 2-i-1-modell eller hybrid – som betyr at skjermen kan skilles fra basen.

På sett og vis kan du altså bruke den som et litt stort nettbrett, akkurat som med Microsoft Surface Pro 3. XPS 12 er en halv tomme større, men kan til gjengjeld skilte med 4K-oppløsning dersom det skulle friste. Det er en pikseltetthet på mer enn anstendige 352 PPI.

Dell XPS 12 kan separere tastaturbasen og skjermen.
Dell XPS 12 kan separere tastaturbasen og skjermen. Foto: Dell

Selve brettdelen er oppgitt til å være åtte millimeter tykk, ha en grunnflate på grunnflate på 291 x 193 millimeter og en vekt på 790 gram. Den har ellers to Thunderbolt 3-porter, lydutgang og minnekortleser.

Samtidig gjør et batteri på 30 wattimer, Bluetooth 4.1, 2 x 802.11ac og Intel Wireless Display (WiDi) det mulig å leve ganske så trådløs tilværelse. Og når du vil være produktiv er det altså bare å smekke på tastaturbasen med de magnetiske festene.

Noe fartsmonster er ikke XPS 12, ettersom denne har fått en 4,5-watts Intel Core M-prosessor. Riktignok fra nyeste Skylake-generasjon med to kjerner og turbo opp til 2,7 GHz, men likevel en merkbart svakere prosessor enn det som sitter i konvensjonelle bærbare. For målgruppen til XPS 12 bør dog ikke dette være noe problem.

Dell XPS 12 blir ikke tilgjengelig før i januar, mens de to andre skal være tilgjengelig for kjøp i Norge fra neste uke. Veiledende pris for XPS 13 starter på 12 900 kroner, mens XPS 15 starter på 14 900 kroner. Hvor mye ekstra du må ut med for utgavene med de heftigste skjermoppløsningene gjenstår å se, men av erfaring vet vi at det koster å være kar.

Dette den nye superkontakten:
Nå smelter USB Type C og Thunderbolt sammen >>>

(Kilde: Dell)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen