Dell lanserer Axim X50

En ny generasjon med skjermer har det siste året begynt å dukke opp i håndholdte datamaskiner. Mens eldre maskiner har begrenset seg til oppløsninger rundt 240 x 320 punkter, har flere nye modeller blitt utstyrt med adskillig heftigere VGA-skjermer med 640 x 480 punkters oppløsning.

Den første håndholdte med slik skjerm ble lansert av Toshiba i oktober i fjor, i form av den nye modellen Toshiba e805. Siden har flere av de store Windows-produsentene fulgt etter, inkludert Hewlett-Packard og Asus.

Det ferskeste medlemmet av VGA-klubben ble i dag Dell, som nå lanserter den nye Axim X50-linjen med tre nye håndholdte maskiner.

Den nye Axim X50v vil være toppmodellen i linjen, og har blitt utstyrt med en 3,7 tommer stor skjerm basert på TFT-teknologi. Skjermen drives av en integrert grafikkbrikke fra Intel, som blant annet skal kunne levere sanntids 3D-grafikk og spille av video helt opp i DVD-kvalitet.

Dell har ellers fått på plass det nyeste av maskinvare. Enheten vil kjøre på en 624 MHz Intel XScale-prosessor, som automatisk justerer hastigheten opp og ned for å kutte på strømforbruket. Man har lagt ved to spill som skal vise hva prosessoren og grafikkbrikken kan yte.

Det ledige minnet på X50v skal være på 64 MB RAM og 90 MB ROM. Dette kan utvides ved hjelp av de to minnekort-plassene i enheten, som både skal kunne håndtere CompactFlash-kort og MMC/SD-kort.

Alt av trådløs teknologi skal være på plass. Blåtann gjør det mulig å bruke trådløst tilbehør og sende filer trådløst til andre håndholdte og mobiltelefoner. I tillegg har man innebygget Wi-Fi støtte, som gjør det mulig å koble seg opp mot nettet i bredbåndshastighet.

Noe man kan savne i de nye modellene er skikkelig støtte for å bruke dem som VoIP-telefoner. Mange nye håndholdte kommer nå med innebygget mikrofon i bunndekselet, slik at man kan holde enheten mot øret som en vanlig telefon. Dell har i stedet lagt ved en håndsfri-kabel for slik bruk.

X50v skal være å plukke opp for rundt 5000 kroner. Det er en svært konkurransedyktig pris, som ifølge Brighthand ligger en tusenlapp under det man må betale for tilsvarende enheter fra andre produsenter.

Også lavpris-alternativer
Dell har også lansert to andre enheter i X50-linjen, som skal være i en prisklasse som er mer vennlig for lommeboken. Disse vil imidlertid bruke vanlige skjermer med 240 x 320 punkters oppløsning.

Den dyreste av disse vil både romme Blåtann og Wi-Fi, og kommer med like mye minne som X50v. Man har imidlertid brukt en noe svakere prosessor på 520 MHz samt kuttet den innebygde grafikkbrikken. Prisen for denne enheten kan ventes å ligge på rundt 4000 kroner.

Lavpris-alternativet i X50-linjen vil mangle Wi-Fi, og har blitt utstyrt med en noe svakere 416 MHz prosessor. I tillegg har man reservert hele det skrivebeskyttede minnet til operativsystemet, slik at man kun kan bruke enhetens 64 MB med RAM. Prisen vil ligge på rundt 3000 kroner.

Alle de tre nye modellene skal være pakket inn i det samme karosseriet, som har fått spesifisert mål på 119 x 73 x 16 mm. Det tilsier at de nye enhetene i X50-linjen faktisk vil være både mindre og tynnere enn tidligere modeller fra Dell - med unntak av den relativt svakt utstyrte X3-linjen.

Operativsystemet vil også være det samme; Windows Mobile 2003 Second Edition. Dell har forøvrig kunnet fortelle at deres enheter vil være de første på markedet med Windows Media Player versjon 10.

Batterikapasiteten til de nye modellene har enda ikke blitt klargjort, men man vet at de vil sendes fra fabrikken med 1100 mAh-batterier. Disse kan byttes ut med 2200 mAh-batterier for økt batterilevetid.

Den første testen av X50v er allerede å finne på PDA Buyer's Guide.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen