Dells nye 8K-skjerm.
Dells nye 8K-skjerm. (Bilde: Dell/Colourbox7432408)

Dell slipper 8K-skjerm som kan vise én milliard farger

Men forbered deg på å bla opp.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

4K-skjermer begynner å bli ganske utbredt, og vi har også sett fremstøt i 5K-klassen, men 8K-oppløsning tilhører definitivt sjeldenhetene. Som vi meldte i januar hadde Dell nettopp en slik modell på gang, og nå har selskapet omsider sluppet skjermen. Det kan man lese på den amerikanske produktsiden.

UP3218K, som modellen heter, har en størrelse på 31,5 tommer som fylles av solide 7680 x 4320 piksler. Dette gir skjermen en upåklagelig pikseltetthet på 280 piksler per tomme.

Enormt fargespekter

I tillegg til den høye oppløsningen opererer Dells nye skjerm også med heftig fargespekter, og kan vise 100 prosent av fargerommet til både sRGB, Adobe RGB og Rec. 709, samt 98 prosent av fargerommet til DCI-P3-standarden. Til sammen skal skjermen kunne vise hele 1,07 milliarder farger.

Av andre tekniske spesifikasjoner har skjermen IPS-panel med en responstid på 6 millisekunder, oppdateringsfrekvens på 60 Hz, lysstyrke på 400 nits og kontrastforhold på 1300:1. Fleksibel fot gjør at skjermen kan vippes rundt til en vertikal stilling, og modellen skilter også med svært tynne rammer.

Kanskje ikke helt uventet retter skjermen seg primært mot profesjonelle med særskilte behov, for eksempel designere, og dette gjenspeiles også i prisen. I Dells amerikanske nettbutikk har skjermen en pris på 5000 dollar, som tilsvarer cirka 42 500 kroner. Her på berget blir den trolig en del dyrere, men norsk pris og lanseringsdato foreligger ennå ikke.

Foto: Dell

Få konkurrenter

Dells nye 8K-modell er en ganske ensom svale på skjermhimmelen foreløpig. En av de ytterst få utfordrerne er Sharps 27-tommer store 8K-skjerm som ble vist frem på Japan Electronics Show i høst, som attpåtil slo til med en bildefrekvens på 120 bilder i sekundet. Ellers har vi tidligere meldt at Sony og Panasonic har inngått 8K-samarbeid.

Enn så lenge må nok 8K-skjermene- og TV-ene sies å være langt forut for sin tid med tanke på at 8K-innhold- og overføringsteknologi kommer til å være mangelvare en god stund, men i Japan har man allerede begynt å eksperimentere med 8K-sendinger

Høy oppløsning begynner også å innta mobilene: Samsung Galaxy Note 8 kan få 4K-oppløsning »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen