Test Dell Inspiron 14z Ultrabook

(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Denne snertne PC-en får du til under 5000 kroner

Dells Ultrabook kan plukkes opp til en rimelig penge, men holder den helt til mål?

[Hardware.no]: Dell Inspiron 14z Ultrabook er en 14-tommers bærbar PC, utstyrt med Intels nye Ivy Bridge prosessorplattform. Som Dell-maskiner flest kan den settes opp med forskjellige konfigurasjoner, og har således også et relativt stort spenn i pris. Vårt testeksemplar koster omtrent 7000 kroner på Dells nettsider, og er i den rimeligere delen av skalaen.

Hvorvidt dette er en bærbar som faktisk fortjener ultrabook-betegnelsen som Dell har slengt på modellnavnet, er vi ikke helt sikre på. Om ikke annet er den på helt på grensen til å være litt for korpulent, og batteritiden – i det minste under vår test med filmavspilling – er ikke i nærheten av å oppfylle kravet på omtrent fem timer. Men for de andre spesifikasjonene har Dell sitt på det tørre.

HDD + SSD

I tillegg til den strømgjerrige Intel-prosessoren, er Inspiron 14z Ultrabook bestykket med en kombinasjon av tradisjonell harddisk og en SSD. Dette gjør at maskinen oppleves som kjappere og mer responsiv enn den ville gjort med kun en harddisk, samtidig som prisen holdes nede. De dyrere utgavene av 14z Ultrabook er utstyrt med rene SSD-løsninger, samt dedikert grafikk – en annen ting vårt testeksemplar ikke var utstyrt med.

En annen spesiell ting med denne datamaskinen er at den er utstyrt med DVD-brenner, siden optiske drev er noe vi stadig sjeldnere ser på de mindre bærbare. Ellers nevner vi USB 3.0, HDMI, minnekortleser, Bluetooth og nettverk – både kablet og trådløst.

På utsiden har Inspiron 14z Utrabook fått en metallplate i lokk og base, uten at det gir det samme bunnsolide inntrykket vi får fra de dyrere konkurrentene med hele metallkarosseri. Likevel synes vi da at kvaliteten virker god nok i forhold til maskinens størrelse og vekt. Vi er også fornøyd med datamaskinens kjøleløsning med sin stillegående vifte.

Dell Inspiron 14z Ultrabook.
Dell Inspiron 14z Ultrabook.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Tastaturet er relativt godt å skrive på, og vi hadde ikke noen problemer med det i testperioden. Men det gynger også litt på høyre side, noe som kanskje vil irritere enkelte. Et større ankepunkt er likevel pekeplaten, som registrerer fingrene for ujevnt til å egne seg for presisjonsarbeide.

Når vi er inne på svake punkter kommer vi heller ikke utenom skjermen. Den er blank og relativt lyssvak, noe som lett gjør sterke lysskilder til et problem. 1366 x 768 pikslers oppløsning på en 14-tommer imponerer oss heller ikke.

Prosessorytelsen er grei nok, og ligger der den skal. For grafikken har vi sett bedre innsats, og mistenker at driverne må ta sin del av skylden her.

Alt i alt lar vi oss dessverre verken imponere eller inspirere av Dell Inspiron 14z Ultrabook. Teknologien er på plass, men essensen i en skikkelig ultrabook – tynn, lett, utholdende og nyskapende – synes vi mangler. Dette føles mer som et forsøk på å krympe ned en konvensjonell bærbar, med det resultat at verken kroppen eller sjelen på denne modellen finner seg skikkelig til rette.


Stillegående
Grei prosessorytelse


Lyssvak, blank og traust skjerm
Stor til å være ultrabook
Dårlig pekeplate
Litt laber batteritid

Vil du vite mer?
Les hele testen av Dell Inspiron 14z Ultrabook på Hardware.no »

Alternativer

Asus Zenbook Prime UX31A.
Asus Zenbook Prime UX31A.

14-tommers "ultrabooker" har vi ikke akkurat testet så mange av. Men dersom det er en liten og lett sak du vil ha, kan du sjekke ut Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs 9-serie. Alle disse har fått vårt anbefalingsstempel. Uheldigvis er de også dyrere enn de rimeligste utgavene av Inspiron 14z Ultrabook.

Et annet alternativ er å gå ned i pris. Toshiba Satellite Z830 tilhører forrige generasjon av ultrabooker, og det betyr at du i skrivende stund kan få den relativt billig. Den har riktignok litt dårligere prosessorytelse, men veier det opp ved å ha bedre skjerm, lavere vekt, og en skikkelig SSD.

Dell Inspiron 14z   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen