Test

Delicatessen ? Special Edition

I et slags post-apokalyptisk Frankrike, en eller annen gang i fremtiden, er mat blitt en stor mangelvare. Spesielt kjøtt er vanskelig å oppdrive, så i mangel på naturlige råvarer har den kyniske slakteren Clapet (Jean-Claude Dreyfus) begynt å tilby menneskekjøtt til sine følelsesmessig degenererte kunder i den ensomt beliggende forretningen "Delicatessen", noe som gjør flere av leieboerne hans høyst nervøse.

Clapet driver en litt annerledes kjøtthandel.
Clapet driver en litt annerledes kjøtthandel.

Forfriskende annerledes

Den nyankommede Louison (Dominique Pinon), en sympatisk sirkusartist som bringer et visst glimt av håp i den ellers kalde tilværelsen, har fått en vaktmesterjobb i slakteriet. Etter hvert forelsker han seg i Clapets datter, den uskyldige Julie (Marie-Laure Dougnac). De to deler en optimistisk, livsbejaende holdning som truer Clapets jerngrep på sine omgivelser. Dermed risikerer de begge å havne i kjøttdisken.

De som kjenner Jean-Pierre Jeunet ("Den fabelaktige Amelie fra Montemartre", "Alien - Ressurection", "En langvarig forlovelse") sin særegne gulaktige visuelle signatur, vil umiddelbart nikke gjenkjennende til "Delicatessen". Filmen er en små-surrealistisk komedie som er overrumplende original i sin sort-humoristiske formidling av den dystre fremtidsvisjonen. Den er et visuelt nesten hypnotiserende festmåltid av veldreide absurditeter drapert i delikat stilisme, med mørk tragikomikk, skrudde rollefigurer og kreative kameraføringer som noen av de eksotiske tilsetningsstoffene.

Velsmakende b-mat

Delicatessen er stil, stil, stil.
"Delicatessen" er stil, stil, stil.

"Delicatessen" er en ganske minimalistisk film, hvor handlingen utelukkende foregår i Clapets leiegård, med kameraet rullende fra rom til rom i Jeunets obskure karakter-kabinett. Den gir ingen svar på hva som har forårsaket den tilsynelatende apokalypsen. Antakelig er poenget, dersom man skulle prøve å utvinne en litt dypere mening fra denne fremtidsvisjonen, at leiegården er et slags symbol på Jordens siste skanse. Mennesket er redusert til verdiløse dyr i form av salgbare kjøttvarer, hvor Louison og Julie blir en slags håpets Adam og Eva.

"Delicatessen" er uforbeholdent stildrevet, noe som dessverre går litt på bekostning av andre filmatiske ingredienser. Den er unektelig en veldandert anretning, og visst er det godt, men den fyldige gourmet-stilismen gir bare en overflatisk metthetsfølelse som etterlater et ønske om flere næringsstoffer. Dette gjelder både det noe utmagrede plottet og i de forholdsvis underernærte, om enn artige, karakterskildringene. Filmen smaker fortreffelig så lenge den varer, men det har en tendens til å bli litt mange tomme stil-kalorier.

Delicatessen - Special Edition   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen