Deler ut PDA på skolene

Sjetteklassingen Eva Hernandez sitter på skolen og leser eventyret om fluene og honningkrukken på PDA-en sin.

- Jeg tror jeg kan animere fluene, filosoferer 12-åringen med nesen ned i PDA-en.

Slik er skolehverdagen blitt for mange barn i USA. Mens bærbare PC-er så vidt har kommet inn i norske skoler, er dette allerede gammelt nytt for amerikanerne. Her er det PDA som gjelder.

De siste årene har salget av PDA-er eksplodert både i USA og ellers i verden. I fjor hadde nesten 30 prosent av amerikanske skoledistrikter tilrettelagt for at elevene kan bruke PDa som læreverktøy i skolen. Elektronisk læring, eller e-læring som det også kalles, har blitt så populært at en skole i Texas i år bestemte seg for å droppe de vanlige bøkene totalt. I stedet ble samtlige elever utstyrt med bærbare PC-er og PDA-er.

Smarte klasserom
Skoledistriktet hvor lille Eva Hernandez er elev har brukt $184 millioner, eller nesten to milliarder kroner på å utvikle og bygge såkalte "smarte klasserom". Disse klasserommene har for eksempel interaktive tavler, DVD-spillere, kvalitetshøyttalere, videosystemer og trådløse tastaturer og mus. I tillegg får alle elevene utdelt hver sin PDA til bruk på skolen. Alt utstyret er direkte tilkoblet lærerens PC ved kateteret.

I dag utgjør de offentlige amerikanske skolenes PDA-satsing en verdi på $300 millioner, eller omtrent to milliarder kroner, for USAs største PDA-produsent, Palm. Noen av de amerikanske skolene begynte å bruke PDA-er så tidlig som i 2001. Den gang var det Yankton High School i Sør-Dakota som startet trenden ved å kjøpe inn Palm til alle elevene. De positive resultatene av investeringen var merkbare. Det tok ikke lang tid før skolen så en økning i elevenes karakterer.

Kamera og mp3 i timen
Det er ikke kjedelige gamle PDA-er elevene får. Flesteparten er modeller av nyere dato, med både fargeskjerm, kamera og mp3-spiller. I tillegg er de utstyrt med en rekke programmer som skal gjøre læring enklere og mer underholdende enn blyant og kladdebok. Programmet TealPaint lar elevene lage egne animasjoner til historier og eventyr de leser på sine PDA-er. Et annet program, Inspiration, hjelper elevene å strukturere stoff i interaktive tegnekart, slik at de enklere kan sortere tanker til en stil eller oppgave. Elevene kan også settes på prøve, via programmet Quizzler, som hjelper lærerne å teste elevenes kunnskaper ved hjelp av noen få tastetrykk.

De fleste som har gått på skole i løpet av de siste tjue årene, har en eller flere ganger opplevd at elevenes kunnskaper overgår lærerens, spesielt når det gjelder ny teknologi. For å hindre at elevene blir lærere og omvendt, har Eva Hernandez lærer, Regan Veach, begynt å arrangere PDA-kurs for lærere i distriktet.

Den økende graden av e-læring er et omdiskutert tema i USA. Mens noen velger å fokusere på fordelene ved de nye læringsmetodene, uttrykker andre bekymring for at elevene kommer til å gå glipp av basiskunnskaper som språk, matte og historie.

- Bør lese vanlige bøker
- Selv om vi har brukt enorme summer på teknologi til skolene, betyr ikke det automatisk at elevene er bedre utdannet, sier Robin Raskin, tidligere redaktør i bladet Family PC, til nettstedet Wired.

- Elevene trenger tid til å fordøye informasjon på en skikkelig måte, som ved å lese en bok fra perm til perm. En liten skjerm kan hindre deg i å tenke analytisk fordi den hindrer deg i å se helheten i ting, fortsetter Raskin.

Kelly Ralston er rektor ved Eva Hernandez skole, Ridgeview Principal. Hun sier hun er klar over at teknologien ikke kan løse alle problemene hennes elever står overfor. Over halvparten av skolens elever kommer fra fattige hjem. I fjor brukte Ralston en tredjedel av skolens budsjett på innkjøp av PDA-er til elevene.

- Dette er prisen vi betaler
- Gjennomsnittskarakterene stiger, og PDA-kostnadene er prisen vi må betale for å holde på elevenes oppmerksomhet, sier hun til Wired.

En annen lærer som har oppdaget fordelene ved å bruke PDA-er og andre teknologiske hjelpemidler i klasserommet, er mattelæreren Georgia Ross:

- Jeg vet ikke om det er fordi elevene føler seg kule eller om de rett og slett lar seg begeistre av teknologien. Men disse verktøyene er i stand til å gjøre informasjon barna er nødt til å lære seg, spennende, sier hun.

(Kilde: Wired)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen