Guide

Defragmentering

Defragmentering er reorganisering av data på harddisken, slik at harddisken blir raskere. Jobber du mye med PC-en og samtidig unngår å defragmentere harddisken, vil ytelsen reduseres etter hvert. En annen fordel med defragmentering er at du får større ledig plass på harddisken, fordi data organiseres på en optimal måte og "hullene" blir ryddet bort.

Defragmentering i Windows

Det er mange måter å kjøre defragmentering i Windows. En av dem er å høyreklikk på en stasjon (for eksempel C:) i Utforsker og velge egenskaper og Verktøy. En annen er via Systemverktøy:

Start, Programmer, Tilbehør, Systemverktøy

Hvorfor blir defragmentering aldri ferdig?

Dette er et problem som mange opplever når de prøver å defragmentere harddisken, spesielt de som bruker Windows 98. Grunnen til problemet er at programmer som kjører i bakgrunn forstyrrer prosessen. Dette kan løses på mange måter. Det første man bør prøve er å avslutte programmer som kjører i bakgrunnen. Bruk hurtigtasten CTRL-ALT-DEL for å få oversikt over slike programmer og avslutt de fleste av dem. Du bør verken avslutt systray eller explorer, fordi Windows trenger disse for å fungere.

Hjelper ikke dette, kan du prøve å kjøre defragmentering i sikker modus. Sikker modus aktiveres idet datamaskinen startes opp. Den startes ved å trykke på en bestemt tast, før Windows starter på en normal måte. Det varierer etter datamaskin hvilken tast dette er, men det er gjerne F8. Du bør få en melding om denne muligheten i løpet av oppstarten, og da må du være kjapp, før teksten forsvinner, ellers vil Windows startes opp i normal modus. Du kan eventuelt prøve å finne informasjon om dette i dokumentasjon om din PC.

Får du melding om feil på harddisken underveis i defragmenteringen, bør du avslutte prosessen og starte feilsøking (scandisk). Denne funksjonen finner du på samme sted som defragmentering, det vil si høyreklikk på stasjon (for eksempel C:) i Utforsker og velg Egenskaper, Verktøy og til slutt Feilsøk.

Selv om du har tatt disse forholdsreglene kan prosessen med defragmentering likevel ta ganske lang tid. Et alternativ er å bruke et tredjepartsprogram, de er som regel bedre enn det innebygde programmet i Windows.

Tredjepartsprogrammer

Defragmenteringsprogrammet som er innebygd i Windows er ikke det aller beste og har begrensede funksjoner, blant annet blir ikke alle filer defragmentert. Her er oversikt over en del slike programmer. Diskeeper, O&O Defrag, Raxco Perfect Disk og Norton Systemworks, er trolig de beste alternativene. Diskeeper Light er et godt gratis alternativ for de som ikke har behov for avanserte funksjoner.

 • Diskeeper
  Vedlikeholdsverktøy for harddisker, inkludert avansert defragmentering med masse muligheter. Finnes i forskjellige versjoner og til ulike priser. Du kan laste ned en fullversjon og prøve den gratis i 30 dager.

 • 0&0 Defrag
  Et avansert og bra alternativ for defragmentering, med massevis av finesser. Programmet er ikke gratis, men kan lastes ned og prøves.

 • Norton SystemWorks
  En programvarepakke som er ikke gratis, men inneholder masse nyttige verktøy for å vedlikeholde Windows, blant annet Norton Speeddisk som defragmenterer harddisken.

 • Diskeeper Light
  Dette er gratisversjon av Diskeeper. Har de grunnleggende funksjonene som fullversjonen har, men mangler avanserte funksjoner som scheduling, system management og kontroll via nettverk. Du kan laste ned gratis Diskeeper Light fra Snapfiles.com.

 • Raxco Perfect Disk
  Et avansert program som defragmenterer også filer som det innebygde defrag-programmet i Windows ikke klarer. Har i tillegg mange avanserte funksjoner som scheduling og kontroll via nettverk. Programmet kan lastes ned gratis og prøves i 30 dager.

 • Contig
  Defragmenterer enkeltfiler. Kan defragmenter eksisterende fil eller man kan lage en ny fil, slik at filens plassering på harddiske optimeres. Støtter Windows NT 4.0 og nyere Windows-versjoner. Gratis.

 • PageDefrag
  Svakheten med defrag i Windows NT og 2000 er at sidevekslingsfil og register-filer ikke blir defragmentert. Dette klarer PageDefrag. Programmet viser hvor defragmentert disse filene er. Støtter Windows NT, Windows 2000 og XP.

 • AutoDefrag
  Et tilleggsprogram for det innebygde defragprogrammet i Windows 2000. Dette programmet bruker funksjonen Planlagte oppgaver, og gjør at du kan sette på automatisk defragmentering til bestemte tider. Programmet er gratis, men skal altså kun virke med Windows 2000.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen