Debatten i Sverige raser
Teknofil

Debatten i Sverige raser

Den svenske Riksdagen vedtok for kort tid siden å innføre den nye omstridte overvåkningsloven, kalt FRA-lagen. Via denne skal svenske forsvaret kunne overvåke all tele- og nettkommunikasjon som går over grensen. I ettertid raser debatten i Sverige.

Vil kjempe mot loven
De svenske avisene er fulle av stoff om den nye loven, den svenske befolkningen mobiliserer til demonstrasjoner på Facebook og svenske politikere sier de angrer på avgjørelsen og vil kjempe mot loven med nebb og klør. Blant annet har avisen Expressen en egen temaside om den nye loven hvor forskjellige aspekter blir belyst. Det var blant annet her den svenske politikeren Birgitta Ohlsson stod frem og sa at hun angret på sin avgjørelse og avstå fra å stemme. Hun sier hun nå vil kjempe hardt for å stoppe loven fra å tre i kraft.


Den svenske politikeren Birgitta Ohlsson gikk fredag ut og sa hun angret på at hun ikke stemte mot FRA-loven.

Den svenske IT- og overvåkningseksperten Pär Ström har lenge advart mot den nye loven. Han har lite tro på at politikernes anger verken er reell eller vil påvirke lovens videre implementering.

- De sier de vil kjempe mot loven, men de er hyklere. Den parlamentariske situasjonen i Sverige er slik at vi har en borgerlig regjering, men også sosialdemokratene støttet denne loven, så selv om de overtar regjeringsmakten så vil ikke de stanse loven, sier han til Teknofil.

Samlet til demo på Facebook
Han er tydelig bekymret for utviklingen i samfunnet og det er han ikke alene om. Den siste tiden har motstandere av loven samlet seg på nettsamfunnet Facebook og via her arrangert demonstrasjoner i flere svenske byer. Dette har vært et initiativ tatt av private personer uten noen spesiell organisasjon i ryggen kan hovedaktører på Facebook fortelle Teknofil.

- Verken jeg eller noen andre har ansvaret for demonstrasjonen. Det ble skapt en tråd på det svenske forumet flashback for en stund siden om at det bør holdes en demonstasjon, men det er ingen som ville ta ansvaret for det. Det var likevel folk som ville gå og derfor laget jeg dette eventet, opplyser en anonym person som sitter på profilen Nej til FRA på Facebook, til Teknofil.

Personen er samtidig nøye med å påpeke at demonstrasjonene på ingen måte er ulovlige selv om de hverken har noen organisator eller det ble søkt om tillatelse.


28. juni ble det avholdt demonstrasjoner i flere svenske byer mot FRA-loven.

Pär Ström synes slike tiltak er viktige, men det kommer alt for sent påpeker han.

- Den brede debatten om FRA-loven startet en uke før loven skulle opp for Riksdagen. Dette var alt for sent, spesielt med tanke på at denne loven første gang dukket opp i 2003.

Ingen masseovervåkning?
Han har liten tro på at loven vil ha noen sjanse for å unngå implementering. Han har heller ingen tro på Ingvar Åkesson, generaldirektør for FRA, som lover at det ikke vil bli snakk om noen storstilt avlyttning av den svenske befolkningen.

- De påstår at hovedtanken her er å vokte kommunikasjon som går over grensen, men det er det også mye intern svensk kommunikasjon som gjør. Jeg har liten tro på at dette ikke vil berøre den svenske befolkningen, sier Pär Ström.


Pär Ström tviler på at den nye FRA-loven vil la seg stanse.

Ingvar Åkesson har på sin side lite han kan si imot dette. Han har nemlig fullstendig taushetsplikt om FRA sine arbeidsfelter, ifølge Expressen. Han påpeker derimot at den nye loven tilsier lite forandring i forhold til tidligere. Om det er med på å roe ned kritikerne av loven er nok heller tvilsomt.

Datatilsynet her i Norge og interesseorganisasjonen IKT-Norge har begge vært ute og advart mot at den nye loven kan ha følger også for intern kommunikasjon i Norge.


Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen